Krótko i na temat o cukrzycy
cukrzyca to zaburzenie przemiany materii, spowodowane całkowitym lub względnym niedoborem insuliny.
Etiologia:
cukrzyca typu 1 spowodowana jest zniszczeniem komórek B wysp trzustkowych przez proces autoimmunologiczny,
cukrzyca typu 2 (9/10 wszystkich przypadków wywołana jest:
? upośledzeniem wydzielania insuliny,
? zmniejszeniem wrażliwości tkanek na insulinę (insulinooporność). Zioła znakomicie nadają się do profilaktyki powikłań cukrzycy, ale stosuje się je także do obniżenia poziomu cukru zwłaszcza w łagodnych postaciach cukrzycy.
Rola ziół w redukcji poziomu cukru w surowicy krwi:
Owocnia fasoli ? zwalnia wchłanianie się cukru z przewodu pokarmowego i pobudza wydzielanie insuliny z wysp trzustkowych,
Liść morwy białej ? hamuje wchłanianie węglowodanów z jelit, zwiększa ilości wydzielanej insuliny,
Liść pokrzywy ? hamuje wchłanianie się węglowodanów przewodu pokarmowego.
Korzeń żeń-szenia ? stymuluje wydzielanie insuliny oraz zwiększenie magazynowania glukozy w postaci glikogenu w wątrobie.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy stosuje się Glukobonisan 2-3 x dziennie oraz Memobon 1-2 x dziennie.
Memobon zawiera ekstrakt z korzenia żeń-szenia, ale także ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, który jest najważniejszym ziołem zalecanym w przeciwdziałaniu wystąpienia powikłań cukrzycy.