Osteoporoza w natarciu
Nasze kości wzmacniają się do 25 roku życia. Między 25 a 30 rokiem życia masa kostna jest na tym samym poziomie, ale po 35 roku życia zaczyna się zmniejszać. W ciągu 15 kolejnych lat, czyli do 50-tki ubywa nam około 8-10% kości gąbczastej i od 2-4% kości zbitej. Ubytek masy kostnej w okresie klimakterium radykalnie przyspiesza, a w skrajnych przypadkach jest to aż 4% na rok. Kobiety tracą więcej masy kostnej niż mężczyźni. Co zatem uczynić, aby nie zachorować na osteoporozę?
Należy po pierwsze zwiększyć aktywność fizyczną, a po drugie właściwie się odżywiać, dostarczając organizmowi odpowiednią ilość wapnia (ok. 1,5 g / dobę). Z drugiej strony powinniśmy wiedzieć, że kości powstają na podłożu łączno-tkankowym lub chrzęstnym. Tworzą się one na szkielecie zbudowanym z kolagenu i wysyconym związkami wapnia.
Zatem w im lepszej kondycji będzie kolagen tworzący rusztowanie kości, tym wytrzymałość mechaniczna kości będzie większa. Korzystnie na stan włókien kolagenowych wpływają m.in. dwa czynniki; po pierwsze odpowiednia ilość witaminy C w diecie, a po drugie właściwa ilość krzemu dostarczona organizmowi. Najlepiej dostarczać krzem z naturalnych źródeł jak np. odwar ze skrzypu i rdestu. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza używa się w celu zapobiegania osteoporozie odwar z ziół w saszetkach OrganicKrzem, który zawiera bardzo dużo dobrze przyswajalnych związków organicznych krzemu. OrganicKrzem poza skrzypem i rdestem składa się z owoców róży, które są bogatym źródłem witaminy C. Inną ciekawą własnością odwaru z OrganicKrzem jest to, że wzmacnia włókna kolagenowe obecne w skórze, co poprawia jej jędrność i zmniejsza ilość zmarszczek.