Owoce jagodowe chronią mózg przed uszkodzeniem

2016-05-28

Nie od dziś wiadomo, że substancje roślinne bogate w antocyjany (substancje barwiące owoce i warzywa na kolor niebieski, zielony, czerwony, fioletowy) wykazują bardzo korzystne oddziaływanie na pracę mózgu. Z prezentowanych  badań wynika, że owoc borówki czarnej i ekstrakty z niej poprawiają funkcję części mózgu odpowiedzialnej za słuch i wzrok. Jest wiele dowodów naukowych na to, że owoce jagodowe bogate w intensywne barwniki naturalne hamują rozwój chorób neurodegradacyjnych. Dowiedziono tego np. w przypadku Resveratrolu, który obecny jest w czerwonym winie. Temat pozytywnego wpływu na mózg owoców jagodowych i ekstraktów z nich wykonanych zainteresował znamienite środowiska naukowe np. Harwardzką Szkołę Zdrowia. Przeprowadzono w tej placówce naukowej badania na szeroką skalę, w których wzięło udział 120 tys. uczestników. Konkluzją tych badań był wniosek, że ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona u osób wzbogacających dietę o owoce jagodowe, herbatę i czerwone wino było o 40% niższe. To neuroochronne działanie substancji naturalnych jest kolejnym argumentem do rekomendowania spożywania ich lub ekstraktów z nich osobom zagrożonym chorobą Parkinsona, ale też innymi chorobami uszkadzającymi mózg np. chorobą Alzheimera bądź uogólnioną miażdżycą tętnic. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza w celu suplementacji diety zalecamy osobom zagrożonym tymi chorobami 2 nasze preparaty tj. Vitalbon (2 x dz. 1 kapsułka) i Resveratrol w kroplach (2 x dz. 8 kropli pod język), a w przypadku problemów ze wzrokiem Oculobon (2 x dz. 1 kapsułka).

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel