Papierosy - śmierć w paczkach
Palenie jest odsądzone od czci i wiary od wielu lat. Przynosi to dobre efekty, bo istotnie coraz mniej ludzi pali. Zauważa się, że im bardziej człowiek jest wykształcony tym pali mniej. Palacze dalej jednak stanowią pokaźną grupę społeczną. Nikt nie neguje już szkodliwości palenia i trudno z tym dyskutować. Przypominamy, że w latach 60. i 70. a nawet jeszcze 80. ubiegłego stulecia koncerny tytoniowe twierdziły, iż nie ma dobrze udokumentowanych dowodów, na to iż palenie zabija. Teraz gdy już nie można temu zaprzeczyć producenci papierosów wzięli się na sposób i w swej przebiegłości wymyślili tzw. "palenie lekkie - light, a nawet ultralight". Ten zabieg marketingowy ma na celu oszukanie palaczy i wygenerowanie w ich umyśle przekonania - "no dobrze palę ale przecież light a w domyśle - mniej szkodliwe", myśl ta koi poczucie winy wynikające z palenia, a przy tym opóźnia decyzję o zaprzestaniu palenia.
Niestety palacz lightów myli się - lekkie papierosy być może sprawiają, że lżej się im będzie umierało ale nie sprawią, że papierosy są mniej szkodliwe.
Z badań naukowych wynika, że light szkodzi tak samo, a informacje o zmniejszonej zawartości nikotyny i substancji smolistych to tylko zabieg marketingowy. Nie maja one żadnego praktycznego przełożenia na zmniejszenie szkodliwości palenia.
Jako że w życiu należy kierować się miłosierdziem, nawet dla tych co z własnej nieprzymuszonej woli pchają się do grobu mamy wskazówki, które powinny nieco złagodzić skutki palenia. Podkreślamy jednak, że jest to tylko półśrodek i mniejsze zło. Jeżeli ktoś pali lub palił jeszcze niedawno, powinien wzbogacić swą dietę o dużą ilość owoców i warzyw. Ma to szczególnie duże znaczenie dla palaczy ponieważ owoce i warzywa mają substancje antyoksydacyjne (wychwytują wolne rodniki), wykazują właściwości helatujące (wyłapują metale ciężkie), przyspieszają także proces przejścia przez jelita zatrutego dymem papierosowym pożywienia.
Należy wzbogacić swą dietę o owoce w ciemnym fioletowym kolorze np. aronię, borówkę czarną - posiadają one antocyjany oraz owoce o kolorze pomarańczowym np. marchewkę posiadającą betakaroten. Należy spożywać dużo miodu, a także pyłek pszczeli - substancje te mają własności odtruwające. Najczęściej zaleca się Bonimel pyłkowo - propolisowy (miód pszczeli z dodatkiem pyłku pszczelego i propolisu) lub Apibon - preparat w kapsułkach.