Solidne śniadanie warunkiem skutecznego odchudzania
Solidne śniadanie przyspiesza metabolizm naszego organizmu, zwłaszcza gdy w jego skład wchodzi odpowiednia porcja białek. Można to obrazowo porównać do tego, iż aby dobrze rozgrzać piec należy na początku odpowiednio intensywnie rozpalić ogień. Solidne białkowe śniadaniem jest najlepszą ?rozpałką? naszego metabolizmu. Jednak metabolizmu nie przyspieszy obfite śniadanie złożone jedynie z węglowodanów, ale przede wszystkim z białka. Wysoka zawartość białka pomaga utrzymać również prawidłowy poziom glukozy w surowicy krwi w ciągu dnia. Naukowcy z University of Missouri w Columbii dowiedli, że wysokobiałkowe śniadanie utrzymuje odpowiedni poziom energii i zmniejsza ochotę na podjadanie w ciągu dnia. Natomiast jedzenie węglowodanów, zwłaszcza prostych, działa dokładnie odwrotnie, co w efekcie prowadzi do nadwagi, otyłości, a także zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę. Redukcja ilości zjadanych węglowodanów, jak dowiedziono w badaniach naukowych, zmniejsza stan zapalny u chorych na cukrzycę typu 2. Produkty zalecane na śniadanie zawierające odpowiednią ilość białka to: mleko, ser biały, jogurt, kefir, jajka, wędliny, pieczywo pełnoziarniste i razowe. Produkty nie zalecane na śniadanie zawierające węglowodany i tłuszcze to: naleśniki, bułki pszenne, dżemy, pączki, rogale. Więcej informacji w poradniku ?Schudnij z CZOG?.