Ziołowa pomoc w zapaleniu trzustki
Przewlekłe zapalenie trzustki spowodowane jest w 80% przypadków poprzez nadużywanie alkoholu. Może objawiać się bólami typu niewielkiej kolki, nudnościami, wymiotami. Czasami pojawiają się stolce tłuszczowe, zwłaszcza w okresie kiedy trzustka nie produkuje wystarczających ilości enzymów trawiennych. W przewlekłym zapaleniu trzustki oraz w fazie zdrowienia z ostrego zapalenia trzustki możliwe jest zastosowanie ziół, zwłaszcza tych które stymulują proces trawienia np. ziele karczocha, ziele i korzeń mniszka, ziele ostropestu plamistego.
Preparatami, którymi można wtedy uzupełnić dietę są Hepatobon i Gastrobon.
Jednak za każdym razem należy podejmować się stosowania ziół z dużą ostrożnością, dlatego że pacjenci w tym schorzeniu mogą źle tolerować nawet te naturalne produkty. Należy bezwzględnie unikać stosowania leków ziołowych na bazie alkoholu (i samego alkoholu), ponieważ znane są nam przypadki, że nawet 5 kropli takiego płynu może wywołać dyskomfort. Dobre efekty można uzyskać zażywając w przypadku zapalenia trzustki olej z czarnuszki siewnej. Jest to jeden z nielicznych znanych surowców zielarskich, który wykazuje działanie przeciwzapalne w stosunku do trzustki. Co więcej olej z czarnuszki siewnej był z powodzeniem stosowany w leczeniu raka trzustki u zwierząt laboratoryjnych. U 67% z tych zwierząt następowało zmniejszenie się guza nowotworowego pod jego wpływem.
Preparat zawierający olej z czarnuszki, który rekomendujemy do stosowania to Alerbon.
W przewlekłym zapaleniu trzustki istnieją pewne ogólne zasady dietetyczne, niemniej jednak dopuszczalne ilości poszczególnych produktów oraz lista „zakazanych składników diety” muszą zostać ustalone indywidualnie przez samego chorego metodą prób i błędów. Pokarmy, które chory źle toleruje są przeciwwskazane. Natomiast, te które dobrze toleruje są zalecane. Najczęściej źle tolerowane przez pacjenta są tzw. pokarmy ciężko strawne, czyli potrawy tłuste, pokarmy wzdymające (cebula, czosnek, pory, fasola, banany, morele).
Zrezygnować należy również z tłustych mięs, wędlin, a z pokarmów mało tłustych skrzętnie usuwać widoczne fragmenty tłuszczu. Należy unikać wieprzowiny, smalcu i śmietany.
Zalecane i najczęściej dobrze tolerowane pokarmy to chude mleko i jego przetwory (twaróg, kefir, jogurt), niewielkie ilości masła i olejów roślinnych, chude mięsa, wędliny i ryby.
O ile chory nie ma cukrzycy, nie musi ograniczać spożywania cukru i słodyczy. Produkty mączne i zbożowe (pieczywo, kasza, ryż), są też raczej dobrze tolerowane, ale uwaga: należy raczej jeść pieczywo białe niż razowe.
Owoce i warzywa są zwykle dobrze przyswajalne, zwłaszcza gdy chorobie towarzyszą zaparcia, ale należy spożywać je ostrożnie, gdy chory ma biegunkę (tyczy się to zwłaszcza owoców z dużą zawartością błonnika).