Alergia na gluten a góra lodowa

2016-06-05

 Gluten to białko obecne w nasionach pszenicy, żyta i owsa. Jego duża zawartość w mące jest szczególnie pożądana przez piekarzy, gdyż na tej podstawie określa się czy jest ona wartościowa czy mniej wartościowa. Innymi słowy im więcej glutenu w mące tym się piekarz cieszy bardziej. Niestety radości tej nie podzielają ludzie uczuleni na gluten, a jest ich jak się szacuje od 1 do 3 %. Zatem jest to grupa bardzo liczna. Z uczuleniem na gluten jest jednak tak jak z górą lodową, mało kto wie jaka jest duża, gdyż widać ją w 1/6 objętości.
Z alergią na gluten jest jeszcze gorzej.
Jak szacują naukowcy tylko 3 do 5% uczulonych w Polsce wie o swoim uczuleniu.
Reszta alergików nie ma o tym pojęcia.
Tak niska świadomość powodowana jest tym, że objawy alergii są czasami bardzo nietypowe. U osób silnie uczulonych mamy do czynienia z przewlekłą biegunką, czasami bólami brzucha, wzdęciami, wymiotami, zmniejszeniem masy ciała a nawet nadżerkami
jamy ustnej.
  Osoby, u których uczulenie jest mniej nasilone mogą mieć te objawy w bardzo niewielkim stopniu, a czasami objawy uczulenia przybierają formę, której nikt nie kojarzy z alergią. Mogą pojawiać się pod postacią zaburzeń nastroju, bólów głowy, uczuciem ciągłego zmęczenia, czasami łatwością występowania siniaków. alergia na gluten zwłaszcza nie rozpoznana może przyczynia się do wtórnych zaburzeń funkcjonowania naszego ustroju. Inną nazwę opisywanej przez nas alergii jest choroba trzewna zwana także celiakią. Przebiega ona pod postacią przewlekłego stanu zapalnego toczącego się w jelitach, który może doprowadzić do zaniku wyścielających wewnętrzną część jelita kosmków. Spowoduje to zaburzenie wchłaniania się składników pokarmowych m.in. witamin i mikroelementów. Może to prowadzić do bardzo różnych i nie wiązanych z przewodem pokarmowym dolegliwości. Celikie rozpoznaje się m.in. poprzez badanie specyficznych przeciwciał, czasami wykonuje się badanie endoskopowe przewodu pokarmowego. Osoby, u których stwierdzi się tą chorobę muszą wyeliminować produkty zawierające gluten.
  Należy wiedzieć, że poza pieczywem obecny on jest w niektórych jogurtach, słodyczach, chipsach czy sosach. U osób z chorobą trzewną często występuje także niedobór enzymu trawiącego laktozę, dlatego należy rozważyć wykluczenie z diety żywność, która zawiera niesfermentowane mleko. Przypominamy, że w kefirach i jogurtach występuje mleko sfermentowane zawierające laktazę (enzym trawiący laktozę). Jakie zioła mogą stosować osoby chore na tę chorobę.  Przede wszystkim zioła o działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, powlekającym, poprawiającym trawienie i działającym rozkurczowo na mięśniówkę jelit. Z preparatów zaleca się mieszankę ziołową Bobonisan oraz kapsułki o działaniu przeciwalergicznym Alerbon, czasami także stosujemy przeciwzapalnie działałący na jelita Gastrobonisan lub przeciwskurczowy Gastrobonisol.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Polecane
pixel