Profilaktyka przeciwnowotworowa

Czy czarnuszka leczy nowotwory?

Małe czarne ziarenko, które wielu z nas zna jako kuchenną przyprawę może zrewolucjonizować terapię nowotworów.
Media i to nie tylko naukowe zelektryzowała wiadomość z początku tego roku, zaprezentowana na posiedzeniu Amerykańskiego Towarzystwa Walki z Rakiem, a przedstawiona przez naukowców z prestiżowego Uniwersytetu Thomasa Jeffersona, iż nasiona czarnuszki mogą być używane w leczeniu i profilaktyce raka


Przeczytaj więcej
Dieta antyrakowa

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60 %. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60 % - twierdzą uczeni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Regularne spożywanie warzyw, owoców, a także soków może zapewnić organizmowi wysoki potencjał antyoksydacyjny, niwelujący uszkodzenia ważnych struktur komórkowych, dzięki czemu nie dochodzi do kolejnych faz procesu nowotworowego - podkreśla prof. Wądołowska.


Przeczytaj więcej
Dieta śródziemnomorska chroni przed rakiem

Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Harwarda badając ponad 20 tysięcy Greków, Hiszpanów i Francuzów. Okazało się, że dieta z dużą zawartością ryb morskich, warzyw i owoców oraz zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne jest też bardzo zdrowa dla serca.

Starano się wyodrębnić, które z produktów mają szczególnie korzystne działanie dla naszego zdrowia. Okazały się nimi oliwa z


Przeczytaj więcej
Kierunki suplementacji ziołami w chorobach nowotworowych

Często spotykamy się z zapytaniami jak suplementować dietę, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór a w razie zachorowania jakimi produktami naturalnymi uzupełnić diety, aby wspomóc proces leczenia. Na międzynarodowej konferencji organizowanej m.in. przez Dolnośląskie Centrum Onkologii prezentowaliśmy pracę pt. Potencjał przeciwnowotworowy wybranych substancji roślinnych.


Przeczytaj więcej
Masz nowotwór, nie odpuszczaj!

Lekarze onkolodzy, a także psychologowie zajmujący się terapią osób chorych na nowotwory twierdzą, że jedną z kluczowych rzeczy od których zależy powodzenie terapii i długość życia chorego jest gotowość do podjęcia leczenia. Beznadzieja a czasami depresja w jaką wpadają pacjenci bardzo przyspiesza proces chorobowy. Aktywność i skłonność do działania powoduje,


Przeczytaj więcej
Potencjał przeciwnowotworowy roślin

Z danych naukowych wynika, że czynniki dietetyczne stanowią 1/3 wszystkich czynników środowiskowych odpowiedzialnych za powstawanie chorób nowotworowych.

Dieta ma wpływ przede wszystkim na początkowy okres rozwoju nowotworów. Jednak pojawia się coraz więcej doniesień o działaniu roślin także w okresie już rozwiniętej choroby.

Instytut Żywności i Żywienia w publikacji „Nowotwory


Przeczytaj więcej
Rak prostaty

Coraz częstszym nowotworem występującym u mężczyzn jest rak prostaty. Jest to wyjątkowo niebezpieczny nowotwór, ponieważ rozwija się prawie bezobjawowo, a wykrywany jest często dopiero na etapie przerzutów, np. do kręgosłupa.
Jak twierdzą urolodzy może stać się on, w niedalekiej przyszłości główną przyczyną zgonów u mężczyzn. Jak już wspomnielismy jest to podstępny nowotwór, ale daje się go wykryć


Przeczytaj więcej
Rak trzustki - nadzieja w fitoterapii

Rak trzustki to wyjątkowo trudny do wykrycia i do leczenia nowotwór.
W ostatnich czasach duże nadzieje wiąże się z leczeniem dietetycznym i ziołolecznictwem.
Nadzieje te pojawiły się po publikacji w American Journal of Epidemiology wyników badań zwyczajów dietetycznych 183 tys. osób. Badania prowadzono przez okres 8 lat i wykazały one, że częste jedzenie brokułów, kapusty, jabłek i cebuli zmniejsza ryzyko


Przeczytaj więcej
Resweratrol – esencja wina w kroplach

Wino było od tysięcy lat napojem szczególnym.

Zaobserwowano, że narody spożywające większe ilości tego trunku rzadziej chorują na choroby układu krążenia.

Dostrzeżono to u Francuzów a zjawisko nazwano „francuskim paradoksem”.  Dodajmy, że chodzi tu głównie o wino czerwone.

Dociekanie


Przeczytaj więcej
Substancje naturalne a nowotwory

Profesor Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w swej książce pt. „Nowotwory złośliwe – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania„ informuje, że aż jedna trzecia wszystkich typów nowotworów ma przyczyny związane z dietą, zatem zmiana sposobu odżywiania może im zapobiec.

Właściwa modyfikacja diety wiąże się z unikaniem produktów wędzonych,


Przeczytaj więcej
12
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel