Układ krążenia
Gościnnie na naszym blogu publikuje swój felieton Pani prof. dr hab. IWONA WAWER
Obie rośliny znane są od tysięcy lat, wykorzystywane w celach leczniczych i jako przyprawy. Czy naprawdę znamy ich działanie i doceniamy w codziennym życiu? Niestety nie, a warto.
Przeczytaj więcej
Przeczytaj więcej
Przeczytaj więcej
Przeczytaj więcej
Owoc borówki czarnej do tej pory był kojarzony z prozdrowotnym działaniem na siatkówkę i zapobieganiu powikłaniom nadciśnienia i cukrzycy w tej newralgicznej części oka.
Polecany on był również osobom pracującym w nocy, bądź spędzającym czas na wpatrywaniu się w ekran komputera. Wiadomo było też, że borówka ze względu na swe bardzo silne działanie przeciwutleniające obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Okazało
Przeczytaj więcej
Jak donoszą źródła naukowe, udowodniono związek choroby Alzheimera oraz innych schorzeń neurodegradacyjnych np. choroby Parkinsona ze zwiększonym wytwarzaniem się wolnych rodników w organizmie. Jakie ma to znaczenie dla ich profilaktyki i terapii? Bardzo duże, gdyż można w wypadku tych chorób stosować preparaty ziołowe o działaniu antyoksydacyjnym. Nadają się one do przewlekłego
Przeczytaj więcej
Ziele lub liście karczocha stosowane są w 2 kierunkach terapeutycznych. Po pierwsze stosuje sie go w celu hamowania rozwoju miażdżycy. Działanie to spowodowane jest tym, iż ziele karczocha hamuje powstawanie cholesterolu w wątrobie, obniża poziom trójglicerydów oraz posiada działanie antyoksydacyjne. Karczoch neutralizuje ponadto toksyny, co powoduje iż ochrania komórki wątrobowe przed uszkodzeniem.
Przeczytaj więcej
Dieta DASH - skrót od angielskiego Dietary Approaches to Stop Hypertension - czyli dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia normalizuje ciśnienie tętnicze u 78% pacjentów chorych na nadciśnienie I° tj. takie, w którym ciśnienie tętnicze skurczowe znajduje się w zakresie 140-159 mm Hg. Jeżeli do diety DASH dodamy jeszcze redukcję spożycia soli to uzyskamy dalsze obniżenie ciśnienia skurczowego o
Przeczytaj więcej
Pajączki naczyniowe, czyli rozszerzone i popękane drobne naczynia krwionośne stanowią problem u dużej grupy kobiet.
Ich powstawanie zależy od wielu czynników. Są wśród nich zaburzenia hormonalne np. menopauza, czynniki emocjonalne, a także narażanie skóry na duże wahania temperatur, np. z jednej strony mróz czy wiatr, a z drugiej
Przeczytaj więcej
Przez lata pokutował pogląd, że chorzy z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni unikać jedzenia jajek, a zamiast masła jeść margarynę. Obecnie nauka zweryfikowała te błędne zalecenia i doszła ponownie do wniosku, że masło jest zdecydowanie zdrowszym produktem od margaryn. Margaryny, zwłaszcza twarde, zawierają duże ilości
Przeczytaj więcej