Układ krążenia

Imbir i czosnek - rośliny lecznicze
Imbir i czosnek - rośliny lecznicze

Gościnnie na naszym blogu publikuje swój felieton Pani prof. dr hab. IWONA WAWER

Obie rośliny znane są od tysięcy lat, wykorzystywane w celach leczniczych i jako przyprawy. Czy naprawdę znamy ich działanie i doceniamy w codziennym życiu? Niestety nie, a warto.


Przeczytaj więcej
Niezwykłe właściwości Koenzymu Q10
 Niezwykłe właściwości Koenzymu Q10Koenzym Q10 (Co Q 10) to naturalna substancja, którą potrafi wytworzyć organizm każdego z nas. Klasyfikuje się go jako witaminę, stąd też w Laboratorium Medycyny Naturalnej Bonimed znajdziecie go pośród Witamin Ojca Grzegorza. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to w witamina w sensie ścisłym. Herbalfan objaśnia, czym jest koenzym Q10, jakie ma działanie i czy warto go suplementow
Przeczytaj więcej
Zimna woda zdrowia doda
Jest to powiedzenie, które pasuje jak ulał do leczenia i profilaktyki żylaków. W przypadku nasilenia obrzęków kończyn dolnych oraz uwypukleniu się niezbyt ładnych naczyń żylnych bardzo dobre efekty prozdrowotne uzyskuje się polewając nogi zimną wodą. Jest to terapia bardzo zalecana w upalne dni.
Przeczytaj więcej
Toczeń rumieniowaty układowy
Toczeń rumieniowaty układowy to choroba tkanki łącznej, która toczy się w obrębie naczyń krwionośnych. W naczyniach tych odkładają się kompleksy immunologiczne, co prowadzi do ich uszkodzeń. Jest to choroba autoimmunologiczna, ale przyczyna jej powstania nie jest znana. Na tą chorobę 10 razy częściej od mężczyzn chorują kobiety. Objawy lokalizują się w całym organizmie, ale najbardziej charakterystyczne to rumieniec na policzkach przypominający motyla. Choroba ta toczy się z okresami zaostrzeń i poprawy stanu zdrowia.
Przeczytaj więcej
Borówka czarna - leczy nadciśnienie

Owoc borówki czarnej do tej pory był kojarzony z prozdrowotnym działaniem na siatkówkę i zapobieganiu powikłaniom nadciśnienia i cukrzycy w tej newralgicznej części oka.

Polecany on był również osobom pracującym w nocy, bądź spędzającym czas na wpatrywaniu się w ekran komputera. Wiadomo było też, że borówka ze względu na swe bardzo silne działanie przeciwutleniające obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Okazało


Przeczytaj więcej
Choroba Alzheimera i Parkinsona a zioła

Jak donoszą źródła naukowe, udowodniono związek choroby Alzheimera oraz innych schorzeń neurodegradacyjnych np. choroby Parkinsona ze zwiększonym wytwarzaniem się wolnych rodników w organizmie. Jakie ma to znaczenie dla ich profilaktyki i terapii? Bardzo duże, gdyż można w wypadku tych chorób stosować preparaty ziołowe o działaniu antyoksydacyjnym. Nadają się one do przewlekłego


Przeczytaj więcej
Czy ziele karczocha potrafi obniżyć poziom cholesterolu?

Ziele lub liście karczocha stosowane są w 2 kierunkach terapeutycznych. Po pierwsze stosuje sie go w celu hamowania rozwoju miażdżycy. Działanie to spowodowane jest tym, iż ziele karczocha hamuje powstawanie cholesterolu w wątrobie, obniża poziom trójglicerydów oraz posiada działanie antyoksydacyjne. Karczoch neutralizuje ponadto toksyny, co powoduje iż ochrania komórki wątrobowe przed uszkodzeniem.


Przeczytaj więcej
Dieta obniża ciśnienie

Dieta DASH - skrót od angielskiego Dietary Approaches to Stop Hypertension - czyli dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia normalizuje ciśnienie tętnicze u 78% pacjentów chorych na nadciśnienie I° tj. takie, w którym ciśnienie tętnicze skurczowe znajduje się w zakresie 140-159 mm Hg. Jeżeli do diety DASH dodamy jeszcze redukcję spożycia soli to uzyskamy dalsze obniżenie ciśnienia skurczowego o


Przeczytaj więcej
Fitoterapia pomocna w cerze naczynkowej

Pajączki naczyniowe, czyli rozszerzone i popękane drobne naczynia krwionośne stanowią problem u dużej grupy kobiet.

Ich powstawanie zależy od wielu czynników. Są wśród nich zaburzenia hormonalne np. menopauza, czynniki emocjonalne, a także narażanie skóry na duże wahania temperatur, np. z jednej strony mróz czy wiatr, a z drugiej


Przeczytaj więcej
Jajka nie powodują miażdżycy!

Przez lata pokutował pogląd, że chorzy z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni unikać jedzenia jajek, a zamiast masła jeść margarynę. Obecnie nauka zweryfikowała te błędne zalecenia i doszła ponownie do wniosku, że masło jest zdecydowanie zdrowszym produktem od margaryn. Margaryny, zwłaszcza twarde, zawierają duże ilości


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel