Błonnik lekiem dla zdrowia

2016-06-05

Błonnik to składnik rośliny, którego ludzki organizm nie trawi. Nie znaczy to, że jest on zbędny w naszej diecie.
Wręcz przeciwnie.

Błonnik:
1. Zapobiega zaparciom, gdyż pobudza ukrwienie jelit i perystaltykę jelit.
2. Zapobiega uchyłkom i hemoroidom, ponieważ zapewnia luźne stolce, chłonąc wodę zapobiega nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych.
3. Skraca czas pasażu jelitowego - oznacza to krótszy kontakt ze zjadanymi substancjami toksycznymi (amin aromatycznych, związków nitrozowych, barwników itp.), ze ścianą jelit.
4. Zwiększa wypełnienie jelit, daje uczucie sytości, jest wiec sojusznikiem w walce z otyłością.
5. Absorbuje tłuszcze i cholesterol, a przez to przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu całkowitego we krwi.
6. Pęczniejąc tworzy żel, z którego znacznie wolniej wchłaniają się cukry, co jest ważne dla diabetyków.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie błonnika w ilości 40g na dobę (w typowej polskiej diecie jest go ok. 15g).
Wiedząc o tym, w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza zaleca się  pacjentom preparat Regulobon 2-3 łyżki dziennie rozpuszczony w jogurcie, wodzie lub soku.
Szczególnie polecamy Regulobon osobom cierpiącym na zaparcia, otyłość i miażdżycę.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Polecane
RegulobonRegulobon
35,00 zł
pixel