Czarna jagoda wzmacnia pamięć i poprawia wzrok

2016-06-04

Fakt, że czarna jagoda poprawia wzrok znany jest od czasu II wojny oświatowej, podczas której brytyjscy piloci zjadali przed nocnymi lotami słoik konfitur z czarnych jagód. Twierdzili oni, że po takim posiłku wyraźniej widzą, zwłaszcza w nocy.
Naukowcy próbowali zweryfikować te doniesienia pilotów i doszukiwali się w jaki sposób związki czynne z czarnej jagody wpływają na siatkówkę oka i jakie zjawiska zachodzą w oku, że widzi się ostrzej.
Okazało się, że badacze po latach doświadczeń odkryli, iż nie w oku należy szukać przyczyn poprawy ostrości widzenia, a w mózgu.
Czarna jagoda poprawia widzenie poprzez stymulacje pracy tej części mózgu, która odpowiada za przetwarzanie obrazu, który dociera z oczu.
Zatem borówka czarna działa na poziomie mózgu, a nie oczu. Wydaje się, że to odkrycie zainspirowało innych badaczy do prac nad czarną jagodą. Efektem tego była praca opublikowana przez amerykańskich i kanadyjskich naukowców w Journal Agricultural and Food Chemistry.
Naukowcy zalecili osobom po 70 r.ż. pić 2 szklanki soku z czarnych jagód codziennie przez 2 miesiące. Po 2 miesiącach przeprowadzono u tych osób testy na pamięć i szybkość uczenia się. Osoby, które przyjmowały czarne jagody rozwiązywały test lepiej niż przed eksperymentem. Wynika z tego, że czarna jagoda stymuluje zarówno te części mózgu, które odpowiadają za poprawę pamięci jak i te w których odbywa się analiza obrazu przekazywanego do mózgu przez oczy.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza korzysta się z prozdrowotnego działania czarnych jagód, które znajdują się w preparacie Oculobon wraz z podwójną dawką luteiny i zeaksantyny.
W problemach z pamięcią, szumach usznych i zawrotach głowy polecamy również preparat Memobon, zawierający miłorząb japoński, korzeń żen-szenia i magnez.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Polecane
MemobonMemobon
46,00 zł
pixel