Czy borówka czarna chroni przed chorobą Parkinsona?

2016-06-04

Wydaje się, że tak. A tak przynajmniej wynika z badań amerykańskich naukowców prowadzonych na prawie 50 tys. mężczyzn i prawie 80 tys. kobiet. Badania prowadzono przez ponad 20 lat. W grupie 20% mężczyzn spożywających najwięcej flawonoidów ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona było o 40% niższe, co dziwne takiego związku nie zaobserwowano u kobiet. Analiza naukowa tych badań prowadzona była przez naukowców z prestiżowego Uniwersytetu Harvarda. Wnioski naukowców były takie, iż zwłaszcza antocyjany (barwniki roślinne o kolorze czerwonym, fioletowym i niebieskim) są odpowiedzialne za to prozdrowotne działanie diety. Uznali oni, że antocyjany mają działanie neuroochronne. Wspomnieć należy również to, że borówka czarna przyczynia się do poprawy widzenia, zwłaszcza u osób starszych, a jej efekty prozdrowotne związane są przede wszystkim z jej działaniem na korę potyliczną mózgu odpowiedzialną za procesy widzenia. Borówka czarna, ale też aronia, która prawdopodobnie ma jeszcze silniejsze działanie antyoksydacyjne z dużą dozą prawdopodobieństwa zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, nowotwory, a także inne patologiczne procesy toczące się w organizmie w wyniku stresu oksydacyjnego.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel