Czy ziele karczocha potrafi obniżyć poziom cholesterolu?
Ziele lub liście karczocha stosowane są w 2 kierunkach terapeutycznych. Po pierwsze stosuje się go w celu hamowania rozwoju miażdżycy. Działanie to spowodowane jest tym, iż ziele karczocha hamuje powstawanie cholesterolu w wątrobie, obniża poziom trójglicerydów oraz posiada działanie antyoksydacyjne. Karczoch neutralizuje ponadto toksyny, co powoduje iż ochrania komórki wątrobowe przed uszkodzeniem. Ponadto działanie żółciopędne i żółciotwórcze, które wykazuje karczoch powoduje, że łagodzi on zaburzenia funkcji wątroby, a także poprawia trawienie i zapobiega powstawaniu złogów w pęcherzyku żółciowym i drogach żółciowych. Spożywanie preparatów z karczocha jest stosunkowo bezpieczne, gdyż nie ma on działania toksycznego. Jednakże w związku z tym, że pobudza trawienie nie zaleca się jego stosowania w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nie należy stosować przetworów z ziela karczocha, także w przypadku niedrożności dróg żółciowych, czyli w czasie ataku kolki żółciowej. Najlepszą formą stosowania karczocha w celu redukcji poziomu cholesterolu w surowicy krwi jest zażywanie ekstraktu suchego o określonej zawartości biologicznych ciał czynnych. Zwykle łączy się go z innymi surowcami zielarskimi takimi jak ekstrakt z liścia miłorzębu japońskiego lub ekstrakt z ostropestu plamistego. Jeżeli chcemy użyć karczocha w celu poprawienia trawienia łączy się go z mniszkiem lekarskim. Łączenie go z ekstraktem z owoców ostropestu plamistego jest modelowym sposobem ochrony wątroby przed uszkodzeniami. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza zaleca sie do suplementacji diety trzy preparaty zawierające karczoch. Pierwszy z nich to Lipobon (ekstrakt z liścia karczocha i miłorzębu japońskiego), który wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi, prawidłowe trawienie oraz funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Drugi preparat to Hepatobon (ekstrakt z liści karczocha i sylimaryna z ostropestu plamistego), który wspomaga prawidłową pracę wątroby i trzustki, oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Trzecim preparatem jest Gastrobon, który zawiera oprócz ekstraktu z liścia karczocha, wyciąg z mniszka. Wspomaga on trawienie i szczególnie dobrze nadaje się do suplementowania diety w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego.