Dna moczanowa
Dna moczanowa prowadzi do krystalizacji moczanu sodu w płynie stawowym, fagocytozy kryształów i powstawaniu ich złogów w tkankach stawowych oraz w innych tkankach i narządach.
Dna objawia się w postaci napadów. Napady dny są nagłe i charakteryzują się bardzo silnym bólem i obrzękiem stawu, w okolicy którego widoczny jest rumień, skóra jest napięta, błyszcząca, szybko dochodzi do złuszczania naskórka, w tkance podskórnej stwierdza się obrzęk. Dolegliwości dotyczą najczęściej stawu śródstopno-paliczkowego dużego palca u nogi.
U chorych po napadzie dny można się spodziewać jego nawrotu, zwykle po 6 miesiącach do 2 lat. W okresach międzynapadowych nie obserwuje się żadnych objawów choroby.
Bezobjawowy okres dny, czyli Hiperurykemia bezobjawowa stanowi wskazanie do leczenia farmakologicznego, jeśli stężenie kwasu moczowego w surowicy
wynosi > 12 mg/dl (720 ?mol/l). Norma to 2,5-8 mg/dl .Dlatego przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego nie przekraczającym 12 można z powodzeniem stosować tylko zioła, a gdy poziom przekroczy
12 mg/dl zioła należy dodać do standardowego leczenia.
W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki używa sie do tego kropli Nefrobonisol. Zawierają one w swym składzie m.in. liść brzozy, który obniża poziom kwasu moczowego. Polecamy również suplement diety Artrobon zawierający ekstrakt z korzenia Hakorośli, który również zmniejsza poziom kwasu moczowego w surowicy krwi.
Czynniki dietetyczne mające wpływ na poziom kwasu moczowego i występowanie dny |
|
Czynnik |
Ryzyko rozwoju dny |
alkohol |
zwiększone |
pokarmy mięsne |
zwiększone |
?owoce morza? |
zwiększone |
jarzyny bogate w puryny |
bez wpływu |
niskotłuszczowe produkty mleczne |
zmniejszone |
bogatotłuszczowe produkty mleczne |
bez wpływu |
kawa |
zmniejszone |
herbata |
bez wpływu |
witamina C |
zmniejszone |
słodzone napoje |
zwiększone |
napoje z dużą zawartością fruktozy |
zwiększone |
soki owocowe |
zwiększone |