Jajka nie powodują miażdżycy!

2016-06-02

Przez lata pokutował pogląd, że chorzy z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni unikać jedzenia jajek, a zamiast masła jeść margarynę. Obecnie nauka zweryfikowała te błędne zalecenia i doszła ponownie do wniosku, że masło jest zdecydowanie zdrowszym produktem od margaryn. Margaryny, zwłaszcza twarde, zawierają duże ilości izomerów trans kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do powstawania miażdżycy. Bogate w nie są zwłaszcza pieczywo cukiernicze i herbatniki. Zmieniono również poglądy dotyczące jajek. W różnych publikacjach naukowych można spotkać informacje prezentowane przez wybitnych naukowców informujących, że kurze jajo to skarbnica najcenniejszych substancji o działaniu prozdrowotnym. Takie zdanie prezentuje np. światowej sławy specjalista w tej dziedzinie prof. Tadeusz Trziszka, który uważa, że jaja kurze mogą być wykorzystywane w terapii choroby Alzheimera, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy a nawet nowotworów. Należy jednak pamiętać, że nie każde jajko jest takie samo. Jeżeli chcemy, aby ten cud natury miał maksymalnie prozdrowotne własności musimy karmić kurę właściwą paszą. Profesor Trziszka zaleca, aby kura była karmiona torfem, olejem rzepakowym i lnianym. W karmie powinny również znajdować się algi morskie. Obecnie dostępne są na rynku tego typu pasze dla kur. Z badań profesora wynika również, że dzięki obecności wyżej wymienionych składników jajka poprawiają pracę mózgu, serca i wątroby.

Reasumując, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą jeść jajka m.in. dlatego, że są one bogate w fosfolipidy, które obniżają poziom cholesterolu. Badacze uniwersytetu w Granadzie dowiedli, że nawet codzienne spożywanie jajek nie zwiększa stężenia cholesterolu w surowicy krwi u osób dorosłych. Osoby mające problemy z utrzymaniem prawidłowej wartości cholesterolu zachęca się do stosowania odpowiednich ziół np. tych zawartych w Lipobonie Ojca Grzegorza, w skład którego wchodzi ekstrakt z karczocha i liści miłorzębu japońskiego. Z  obserwacji wynika, że stosowanie Lipobonu w dawce 1 kapsułka 2-3 x dziennie zmniejsza poziom cholesterolu o 20 a nawet 30%. Lipobon można stosować również łącznie z lekami obniżającymi poziom cholesterolu, czyli statynami.

Osobom z wysokim poziomem cholesterolu zaleca się również Chitobon, 3 kapsułki pół godziny przed potrawami bogatymi w tłuszcze zwierzęce. Chitobon zawiera w swoim składzie chitosan, który wychwytuje związki tłuszczowe z pokarmów oraz chrom organiczny, który zmniejsza skłonność do jedzenia słodyczy. Nadaje się świetnie do stosowania w czasie kuracji odchudzającej.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Polecane
LipobonLipobon
36,00 zł
ChitobonChitobon
35,00 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel