Jak radzić sobie z dną moczanową?
Dna moczanowa to odkładanie się w tkankach kryształów kwasu moczowego. Najczęściej ma to miejsce w stawach stóp i może prowadzić do bardzo silnych ataków bólu. Objawy tej choroby w dużym stopniu zależą od diety. Stan chorych często pogarsza się po jedzeniu podrobów, owoców morza, sardynek, czerwonego mięsa, ale także po grochu, fasoli i po napojach alkoholowych, zwłaszcza po piwie. Kluczem do leczenia dny jest obniżanie poziomu kwasu moczowego. Aby zmniejszyć poziom kwasu moczowego w surowicy krwi należy unikać produktów wcześniej wymienionych, natomiast warto spożywać: seler, kaszę gryczaną, cebulę, czereśnie, wiśnie. Korzystne w tej chorobie jest przyjmowanie witaminy C w ilości 0,5g dziennie oraz niektórych ziół, takich jak: liść brzozy i korzeń hakorośli. Sok z liści brzozy obniża poziom kwasu moczowego, natomiast ekstrakt z hakorośli redukuje jego poziom oraz działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. W Centrum Ziołolecznictwa w przypadku dny zaleca się Nefrobonisan, a także Artrobon (2 x dz. 2 kaps.) w skład którego wchodzi ekstrakt z hakorośli i siarczan glukozaminy.