Jedzenie czerwonego mięsa przyczyną raka prostaty
Amatorzy wieprzowiny i wołowiny przyrządzanej na grillu mają problem. Zwłaszcza jeżeli są mężczyznami po 50 r.ż. Zakrojone na szeroką skalę badania naukowców amerykańskich, które objęły ponad 175 tys. mężczyzn w wieku od 50-71 lat udowodniły, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko raka prostaty u 12% badanych. W tychże badaniach potwierdzono również znaną prawdę, iż duże znaczenie ma także sposób przyrządzania potraw.
Najbardziej sprzyjające nowotworom jest grillowanie. Ma to związek z tym, że w wysokiej temperaturze w smażonym mięsie powstają związki rakotwórcze.
O tym, że tak jest poprzednio informowali naukowcy prowadzący badania na zwierzętach i jak widać smażone szkodzi nie tylko zwierzętom, ale także ludziom.
Jak ustrzec się przed niebezpieczeństwem związanym z jedzeniem czerwonego smażonego mięsa? Najprościej byłoby wyłączyć go z diety. Jednakże jest to założenie utopijne, zważywszy na niepowtarzalny smak grillowanych steków lub karkówki. Metodą zaradzenia niebezpieczeństwom, która spodoba się zapewne amatorom grilla jest to, że korzystne i zmniejszające prawdopodobieństwo nowotworów jest wypicie 100-200 ml czerwonego wina. Składniki wina wykazują działanie przeciwnowotworowe na komórki raka. Nie ma jeszcze jednoznacznych badań, które by udowodniły, że działanie na komórki raka równa się działaniu przeciwnowotworowemu na cały organizm ludzki. Jednak wiele wskazuje na to, że tak właśnie jest.
Ewentualne działanie przeciwnowotworowe wina związane jest przede wszystkim z obecnością w nim substancji antyoksydacyjnych. Dlatego też spożycie wina można zastąpić zażywaniem suplementów diety o działaniu antyoksydacyjnym. Szczególnie korzystny jest w tych wypadkach Vitalbon zwany bombą antyoksydacyjną.Ostatnio sporo pisze się również o potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu przyprawy jaką są nasiona czarnuszki.
W CZOG zaleca się pacjentom zagrożonym nowotworami oprócz Vitalbonu używanie preparatu zawierającego olej z czarnuszki Alerbon, oraz Resveratrolu. Należy pamiętać także o stymulującym prace wątroby Hepatobonie oraz zwiększającym odporność Apibonie.