Jesień - czas wrzodowców
Na początku jesieni i w okresie przedwiośnia dają o sobie znać problemy z wrzodami żołądka
i dwunastnicy.
Co to jest choroba wrzodowa?
Choroba wrzodowa żołądka
i dwunastnicy jest schorzeniem dość powszechnym. Polega na powstaniu ubytku ściany żołądka bądź dwunastnicy, który przechodzi poza warstwę błony śluzowej i dociera do warstwy mięśniowej lub też przebija na wylot ścianę przewodu pokarmowego. Wedle najnowszych badań jest to schorzenie o wieloczynnikowej genezie, choć dużą rolę przypisuje się bakterii Heliccobacter pylori.
Częściej chorują na nią mężczyźni.
Choroba występuje zwykle między 20.
a 50. rokiem życia, choć spotyka się ją też u dzieci i osób starszych. Występuje częściej wiosną i jesienią. Zioła są często stosowane w tej chorobie, gdyż działają osłaniająco na uszkodzoną błonę śluzową żołądka. Mają też własności przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne, przeciwkrwotoczne oraz regenerujące ubytki ściany przewodu pokarmowego.
W chorobie wrzodowej ważna jest dieta. Sama w sobie nie leczy wrzodów trawiennych, ale jest często niezbędna
w terapii.
Dieta w leczeniu wrzodu trawiennego powinna zawierać wszystkie podstawowe składniki pokarmowe,
z jednoczesnym wyeliminowaniem pokarmów nadmiernie pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. Wykluczyć należy również te sposoby przyrządzania posiłków, które pogarszają ich strawność: smażenie
i pieczenie, a także wędzenie. Korzystne jest gotowanie, duszenie i pieczenie
w folii.
Pacjentom cierpiącym na tę przypadłość zalecamy w okresach październik - listopad i marzec - kwiecień aby pili napar z ziół przeciwwrzodowych Gastrobonisan 1 - 2 x dziennie. Gdy chory ma już objawy zalecamy zwiększenie dawek do 3 x dziennie.
Ponadto zalecamy Apibon - wykazuje on, poza własnościami gojącymi wrzód trawienny, własności przeciwbakteryjne, które mają znaczenie zwłaszcza podczas leczenia Heliccobacter pylori.