Otyłość a syrop glukozowo-fruktozowy

2016-05-28

Coraz bardziej powszechne jest przekonanie, że wprowadzenie do żywności syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa epidemię otyłości. Jedną z przyczyn jest to, że sformułowanie ?syrop glukozowo-fruktozowy? umieszczone na opakowaniu brzmi ?mniej groźnie? niż cukier. Faktem jest, że osoby pijące, czy jedzące pokarmy z tym syropem nie czują się nasycone tak jak po zwykłym białym cukrze. Dzieje się tak dlatego, że fruktoza jest inaczej przerabiana przez organizm niż glukoza, a co za tym idzie ludzie dojadają słodyczami bogatymi w zwykły cukier. Oczywiście jak w każdej sprawie istnieją różne poglądy na temat syropu glukozowo-fruktozowego. Naszym zdaniem należy wystrzegać się zarówno syropu jak i cukru. Argumentem aby nie spożywać wyżej wymienionego syropu są również informacje, że proces jego wytwarzania może doprowadzić do zanieczyszczenia go rtęcią. Takie zagrożenie wykryto w USA. Do słodzenia najlepiej nadaje się miód pszczeli, który jest absolutnie naturalnym produktem i dodatkowo wykazuje działanie terapeutyczne, zwłaszcza, gdy wzbogacimy go o ekstrakty ziołowe w nim rozpuszczone. Miód w połączeniu z ziołami może wspierać pracę układu oddechowego (tak działa Bonimel prawoślazowo-koprowy). Może także wspomagać utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego i ukrwienia serca (taki efekt wywołuje Bonimel głogowo-melisowy). Jeżeli do miodu dodamy ekstrakt z ziela jeżówki, melisy i rumianku otrzymamy bardzo dobry środek wspomagający pracę układu odpornościowego ? taki skład ma Immunobon. Miód można łączyć z ziołami działającymi przeciw pasożytom jelitowym, tak jak w syropie ziołowym Vernikabon. Sprawdza się on szczególnie dobrze w przypadku dzieci.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016
pixel