Potrawy i napoje terapeutyczne stosowane w przeziębieniach

2016-05-28

W zależności, którego z mięs użyjemy do przyrządzenia uzyskamy rosół mniej lub bardziej rozgrzewający. Z kurczaka najmniej rozgrzewa (polecany jest, zatem w lecie), natomiast najbardziej rozgrzewa rosół z wołowiny (polecany jest w zimie). Można też różne gatunki mięsa mieszać ze sobą.

Do 2-3 litrów wrzątku dodać kolejno szczyptę tymianku, kminku, ok. 500 g wołowiny lub innego mięsa z kawałkiem kości. Gotować to ok. 45 min (im dłużej tym potrawa bardziej  rozgrzewa).  Potem dodać ok. 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, szczyptę imbiru, można dodać szczyptę chilli, nieco soli lub vegety, trochę bazylii, pietruszki zielonej, trochę liści selera. Gotować to do zmięknięcia warzyw. Na koniec uzupełnić wodę, która odparowała wrzątkiem, dodać szczyptę majeranku i kminku. Przyprawić do smaku. Podawać można z makaronem, lanym ciastem. Można też przecedzić i pić bulion 3 – 4 x dziennie przy przeziębieniach.

Jest szczególnie polecany chorym na przeziębienia i rekonwalescentom.

Przepis jest przykładowy. Można go modyfikować, może być również wyjściem do innych zup.

 

Cebula na gęsim smalcu

Potrawą, którą szczególnie polecaną w zimie i przy przeziębieniach jest „cebula na gęsim  smalcu”. Ma ona charakter typowo rozgrzewający.

Przyrządza się ją w następujący sposób (na 4 osoby);

6 dużych cebul, 2 łyżki kopiaste gęsiego smalcu roztopić na patelni, dodać szczyptę majeranku, następnie łyżkę kminku, 1 łyżeczka pieprzu i tak zeszklić, tzn. delikatnie  podgrzewać na małym ogniu aby  cebula nie zdążyła się przypalić (ok. 15 – 20 min.). Następnie dodać  1 łyżeczkę  bazylii,  szczyptę soli, szczyptę estragonu, a następnie 4 jajka i ciągle mieszając podgrzewać aż jajka się zetną. Na koniec dodać pieprz ziołowy i dosolić do smaku. Można taką potrawę zjadać 1 –2 x w tygodniu w okresie zimowym.

 

 

Twarożek z czosnkiem

Do 200g twarożku dodać 2-3 ząbki rozdrobnionego czosnku oraz nieco (ok. 2-3 łyżki) słodkiej śmietanki. Potrawę przyrządzić na 2-3 godziny przed spożyciem- wówczas działa skuteczniej. Dobrze jest taki produkt stosować na noc.

 

Z napojów rozgrzewających w przeziębieniach i stanach zapalnych układu oddechowego  polecamy spożywać  herbatkę z ziela tymianku, owoców kopru włoskiego, liści mięty, owoców anyżu, aronii, kwiatów hibiskusa i kłącza imbiru.

Taka herbatkę można kupić gotową  w sklepach zielarskich pod nazwą Lekki Oddech.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016
Polecane
Lekki oddechLekki oddech
14,00 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel