Sezon grillowy - co nam grozi?

2016-05-27

Lato to tradycyjny sezon grillowy. W słoneczne dni weekendowe ogrody aż dymią i roznoszą naokoło smakowite zapachy.
Sielską atmosferę letniego popołudnia tylko czasami zmąci myśl: Czy, aby to co jemy jest zdrowe?

Grill niestety niesie ze sobą zagrożenia, które jednak można zminimalizować. Aby to zrobić trzeba o nich wiedzieć. Wymienimy kilka z nich i podamy środki zaradcze.
1. Jakie mięso nadaje się na grilla?- Mięso niepeklowane. Grillowanie peklowanego mięsa powoduje powstawanie nitrozoamin, które są rakotwórcze.
2. Mięso powinno być grillowanie na niezbyt gorącym żarze aby nie dopuścić do jego spalenia. Spalone mięso jest źródłem węglowodorów aromatycznych oraz wolnych rodników - związki te sprzyjają rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia.
3. Mięso powinno być raczej chude, gdyż kapiący na palenisko tłuszcz wydziela rakotwórczy dym, stąd też zalecamy przy grillowaniu stosowanie tacek. Zagrożenie nowotworowe wynikające z grilla należy neutralizować poprzez zjadanie sałatek warzywnych, picie soków owocowych lub zażywanie "zmiataczy" wolnych roników np. Vitalbon 3-4 kapsułki. Przy biesiadzie dobrze też sprawdza się czerwone wino. Mieszanką ziół poprawiającą trawienie jest Gastrobonisan
Potrawy mięsne, zwłaszcza z wieprzowiny to bomba cholesterolowa, dlatego można przed biesiadą zażyć 3-4 kapsułki Chitobonu - spowoduje on, że mniej tłuszczu z pokarmu wchłonie się do organizmu a to spowoduje, że zmniejszy się przyrost cholesterolu oraz przyrost wagi po grillu. Aby eliminować z organizmu cholesterol przydaje się również Lipobon, który wydatnie zmniejsza zawartość cholesterolu we krwi.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel