Wady i zalety małej czarnej
Kawa, znany od setek lat napój, także doczekał się badań nad swoim wpływem na zdrowie.
To, że kawa, a konkretnie zawarta w niej kofeina, dodaje energii nie trzeba nikomu udowadniać. W rozsądnych dawkach kawa znakomicie "rozjaśnia umysł", ale w zbyt dużych działa wręcz odwrotnie. Nasuwa się zatem pytanie, jakie to są ilości rozsądne. Nie ma tu konkretnej odpowiedzi, dla jednych będzie to pół filiżanki dla innych dwie filiżanki - zależy to od osobistej wrażliwości. W jednej filiżance kawy jest około 100 mg kofeiny a w herbacie - 50 mg. Oprócz poprawy funkcji psychomotorycznych niedawno odkryto, że napoje zawierające kofeinę zmniejszają zapadalność na chorobę wieńcową serca, ale tylko u chorych, którzy nie cierpią na nadciśnienie tętnicze. Wykryto, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - czyli tą, na którą cierpi 90% diabetyków.
W wypadku zmniejszenia zachorowalności na cukrzycę lepiej sprawdza się kawa bezkofeinowa. Kofeina zawarta w kawie znalazła natomiast zastosowanie w kuracjach odchudzających, jako składnik, który przyspiesza "spalanie" tłuszczu w organizmie przy wysiłku fizycznym. Stosowanie kofeiny w tym celu jest udowodnione faktem, że znajduje się ona na liście zabronionych substancji dopingujących. Niestety nie każdy dobrze toleruje kawę ze względu na jej - czasem - drażniące działanie na żołądek. Dlatego w Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza zamiast kawy polecamy takim osobom Activbon zawierający ekstrakt z guarany, posiadający naturalną kofeinę oraz ekstrakt z korzenia żeń-szenia, który też jest skutecznym stymulatorem pracy mózgu.
Bonimel Activbon - likwiduje uczucie senności, łagodzi objawy meteopatii oraz ułatwia koncentrację.