Baza wiedzy
Tytuł powyższy nie jest tylko banalnym stwierdzeniem. Nie od dziś wiadomo lekarzom, że najgorzej leczy się smutasów. Natomiast ludzie pogodni trudniej zapadają na choroby
i łatwiej z nich wychodzą. Nie jest to tylko przeświadczenie - ma to także uzasadnienie fizjologiczne. U osób śmiejących się, w mózgu zwiększa się wydzielanie endorfin, które poprawiają nastrój i dodają energii. Mają też pozytywny
Przeczytaj więcej
Wśród mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych obserwujemy wzrost ilości różnych chorób oczu takich jak: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD), a także uszkodzenie siatkówki zwane retinopatią.
Naukowcy zajmujący się problemem doszli do wniosku, że spożywanie produktów zawierających duże ilości cukru pod różnymi postaciami przyczynia
Przeczytaj więcej
Solidne śniadanie przyspiesza metabolizm naszego organizmu, zwłaszcza gdy w jego skład wchodzi odpowiednia porcja białek. Można to obrazowo porównać do tego, iż aby dobrze rozgrzać piec należy na początku odpowiednio intensywnie rozpalić ogień. Solidne białkowe śniadaniem jest najlepszą „rozpałką” naszego metabolizmu. Jednak metabolizmu nie przyspieszy obfite śniadanie złożone jedynie z węglowodanów,
Przeczytaj więcej
W 2009 roku trzech naukowców, w tym jeden o polsko brzmiącym nazwisku Szostak, otrzymało nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Ta prestiżowa nagroda została przyznana za odkrycie jednego z mechanizmów starzenia się organizmu.
Organizm starzeje się m.in. dlatego, że jego komórki przestają się dzielić, czyli niejako „odradzać”. Komórki dzielą się w ciągu naszego
Przeczytaj więcej
Stopa cukrzycowa to dość częste powikłanie u osób, które długo chorują na cukrzycę. W postaci zaawansowanej objawia się ono owrzodzeniem stopy. Około 4 mln osób na świecie w ciągu roku ma rozpoznanie owrzodzenia stopy na tle cukrzycowym, a 1 z tych osób wymaga amputacji zmienionych chorobowo tkanek. Czynnikiem kluczowym, który prowokuje powstanie stopy cukrzycowej jest miażdżyca i niestabilny poziom glukozy w
Przeczytaj więcej
Wiadomo nie od dziś, że układ odpornościowy organizmu można osłabić przez stosowanie antybiotykoterapii, nadmierne wyziębienie organizmu, czy też nieprawidłową dietę. Ale mało kto wie, że także stres, zwłaszcza długotrwały bardzo osłabia odporność. Często po długim stresie zapada się na infekcje układu oddechowego, czy też dróg moczowych. Ale obniżenie odporności to nie tylko większa zapadalność
Przeczytaj więcej
Zwiększenie się tempa życia i oczekiwania, jakie stawia nam współczesny świat, przyczyniają się do rozwoju depresji. Nie bez znaczenia dla jej rozwoju jest także zaburzenie rytmu dobowego, a zwłaszcza to, że coraz więcej pracujemy kosztem odpoczynku. W 2012 r. środowiska medyczne obiegła niepokojąca wieść, że Polacy pracują najdłużej w ciągu dnia ze wszystkich nacji w UE.
Przeczytaj więcej
Profesor Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w swej książce pt. „Nowotwory złośliwe – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania„ informuje, że aż jedna trzecia wszystkich typów nowotworów ma przyczyny związane z dietą, zatem zmiana sposobu odżywiania może im zapobiec.
Właściwa modyfikacja diety wiąże się z unikaniem produktów wędzonych,
Przeczytaj więcej
MUMIO to naturalna substancja używana przez ludy środkowej Azji w różnych problemach zdrowotnych. Pisaliśmy już w poprzednich edycjach kwartalnika, iż w badaniach klinicznych dowiedziono, że suplementacja MUMIO przyspiesza zrost kostny oraz regenerację uszkodzonych włókien nerwowych. W innych badaniach wykazano, że wspomaganie diety preparatem zawierającym MUMIO powoduje
Przeczytaj więcej
Schorzenia reumatyczne z grubsza można podzielić na zwyrodnieniowe i zapalne. Co oprócz klasycznego leczenia polegającego na farmakoterapii i rehabilitacji można zrobić, aby wspomóc układ stawowo-mięśniowy?
W Centrum Ziołolecznictwa O. Grzegorza w bólach związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów i kręgosłupa korzystamy przede wszystkim z metod medycyny manualnej. Dla odbudowy chrząstki stawowej stosujemy
Przeczytaj więcej