Baza wiedzy
Żyjemy w okresie smakowych oszustw mam na myśli to, iż jeżeli ktoś spożywa smak truskawki to wcale nie znaczy, że je truskawki. Co więcej nawet jak spożywany coś co ma słodki smak, to nie znaczy, że to zawiera cukier. Nasz organizm przy tym wszystkim głupieje bo np. jedzenie słodyczy pobudza obszary w naszym mózgu, które dają nam zwykle uczucie przyjemności sytości. Natomiast zjedzenie czegoś co ma słodki
Przeczytaj więcej
Objawy grypy są powszechnie znane, choć częściej niż na grypę chorzy zapadają na infekcje grypopodobne, które mają też podłoże wirusowe. Prostym rozwiązaniem wydaje się być zaszczepienie na grypę i zrzucenie sobie kłopotu z głowy.
Szczepionki przeciw grypie budzą jednak pewne kontrowersje. Szczepionka jest lekiem i jej oddziaływanie na organizm ludzki nie jest do końca przewidywalne i niesie ze sobą
Przeczytaj więcej
Prawidłowe działanie wątroby jest warunkiem zdrowia, czego dowodzi zarówno medycyna europejska, jak i tradycyjna medycyna chińska.
Wątroba jest głównym narządem odpowiedzialnym za detoksykację, czyli odtruwanie organizmu, dlatego tak ważne wspomaganie jest jej pracy, szczególnie przy chorobach przewodu pokarmowego, czy też chorobach reumatycznych. Dbać o wątrobę powinny,
Przeczytaj więcej
Odtruwanie organizmu to modny temat. Wiele osób twierdzi, że ich organizm wymaga „odtrucia”. Jest w tym czasami dużo racji, gdyż czynniki środowiskowe z jakimi się spotykamy są źródłem różnych niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji. Znajdują się zarówno w żywności jak i w powietrzu. Doświadczamy ich poprzez przebywanie w zadymionych centrach miast,
Przeczytaj więcej
Od wielu lat wiadomo, że oczy aby zachowały swe zdrowie wymagają suplementacji. Wnioski takie wyciągnęli sami lekarze. Zespół prof. Szaflika opublikował swego czasu obszerny artykuł w Przeglądzie Okulistycznym właśnie na ten temat. Ponadto prof. Stankiewicz opierając się o badanie LUNA także zaleca stosowanie produktów naturalnych w suplementacji osób z chorobami siatkówki, np. jak jej
Przeczytaj więcej
Nasze kości wzmacniają się do 25 roku życia. Między 25 a 30 rokiem życia masa kostna jest na tym samym poziomie, ale po 35 roku życia zaczyna się zmniejszać. W ciągu 15 kolejnych lat, czyli do 50-tki ubywa nam około 8-10% kości gąbczastej i od 2-4% kości zbitej. Ubytek masy kostnej w okresie klimakterium radykalnie przyspiesza, a w skrajnych przypadkach jest to aż 4% na rok.
Przeczytaj więcej
Ostropest plamisty to niezwykle popularna w ostatnich latach roślina lecznicza. Owoce ostropestu można kupić w każdym sklepie zielarskim i w większości aptek. Przypomina swoim wyglądem oset, ale liście jego pokryte są jasnymi plamkami, stąd też nazwa. Najważniejszym składnikiem ostropestu działającym terapeutycznie jest sylimaryna. Ostropest plamisty kupowany w sklepach zielarskich i mielony
Przeczytaj więcej
Jesień to okres wzmożonej zapadalności na infekcje. Infekcje górnych dróg oddechowych są w zdecydowanej większości wirusowe. Czasami jest to wirus grypy, ale w dużej części są to wirusy podobne do wirusa grypy.
Chorób wirusowych nie należy leczyć antybiotykami - niestety są one bardzo często zapisywane chorym. Podawanie antybiotyków powoduje obniżenie odporności organizmu co przyspiesza rozwój infekcji.
Nadużywanie
Przeczytaj więcej
Do tej pory uważano, że otyłość ma przynajmniej jedną zaletę dla zdrowia. Otóż obciążenie osiowe jakie występuje u chorych z otyłością wzmacnia kości i przeciwdziała osteoporozie. Niestety okazało się, że otyłość otyłości nie równa. Naukowcy z Uniwersytetu Harwarda dowiedli, iż w wypadku otyłości brzusznej, czyli gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w okolicy narządów wewnętrznych jamy brzusznej,
Przeczytaj więcej
Coraz bardziej powszechne jest przekonanie, że wprowadzenie do żywności syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa epidemię otyłości. Jedną z przyczyn jest to, że sformułowanie „syrop glukozowo-fruktozowy” umieszczone na opakowaniu brzmi „mniej groźnie” niż cukier. Faktem jest, że osoby pijące, czy jedzące pokarmy z tym syropem nie czują się nasycone tak jak po zwykłym białym cukrze.
Przeczytaj więcej