Baza wiedzy
Odtruwanie organizmu to modny temat. Wiele osób twierdzi, że ich organizm wymaga „odtrucia”. Jest w tym czasami dużo racji, gdyż czynniki środowiskowe z jakimi się spotykamy są źródłem różnych niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji. Znajdują się zarówno w żywności jak i w powietrzu. Doświadczamy ich poprzez przebywanie w zadymionych centrach miast,
Przeczytaj więcej
Od wielu lat wiadomo, że oczy aby zachowały swe zdrowie wymagają suplementacji. Wnioski takie wyciągnęli sami lekarze. Zespół prof. Szaflika opublikował swego czasu obszerny artykuł w Przeglądzie Okulistycznym właśnie na ten temat. Ponadto prof. Stankiewicz opierając się o badanie LUNA także zaleca stosowanie produktów naturalnych w suplementacji osób z chorobami siatkówki, np. jak jej
Przeczytaj więcej
Nasze kości wzmacniają się do 25 roku życia. Między 25 a 30 rokiem życia masa kostna jest na tym samym poziomie, ale po 35 roku życia zaczyna się zmniejszać. W ciągu 15 kolejnych lat, czyli do 50-tki ubywa nam około 8-10% kości gąbczastej i od 2-4% kości zbitej. Ubytek masy kostnej w okresie klimakterium radykalnie przyspiesza, a w skrajnych przypadkach jest to aż 4% na rok.
Przeczytaj więcej
Ostropest plamisty to niezwykle popularna w ostatnich latach roślina lecznicza. Owoce ostropestu można kupić w każdym sklepie zielarskim i w większości aptek. Przypomina swoim wyglądem oset, ale liście jego pokryte są jasnymi plamkami, stąd też nazwa. Najważniejszym składnikiem ostropestu działającym terapeutycznie jest sylimaryna. Ostropest plamisty kupowany w sklepach zielarskich i mielony
Przeczytaj więcej
Jesień to okres wzmożonej zapadalności na infekcje. Infekcje górnych dróg oddechowych są w zdecydowanej większości wirusowe. Czasami jest to wirus grypy, ale w dużej części są to wirusy podobne do wirusa grypy.
Chorób wirusowych nie należy leczyć antybiotykami - niestety są one bardzo często zapisywane chorym. Podawanie antybiotyków powoduje obniżenie odporności organizmu co przyspiesza rozwój infekcji.
Nadużywanie
Przeczytaj więcej
Do tej pory uważano, że otyłość ma przynajmniej jedną zaletę dla zdrowia. Otóż obciążenie osiowe jakie występuje u chorych z otyłością wzmacnia kości i przeciwdziała osteoporozie. Niestety okazało się, że otyłość otyłości nie równa. Naukowcy z Uniwersytetu Harwarda dowiedli, iż w wypadku otyłości brzusznej, czyli gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w okolicy narządów wewnętrznych jamy brzusznej,
Przeczytaj więcej
Coraz bardziej powszechne jest przekonanie, że wprowadzenie do żywności syropu glukozowo-fruktozowego zwiększa epidemię otyłości. Jedną z przyczyn jest to, że sformułowanie „syrop glukozowo-fruktozowy” umieszczone na opakowaniu brzmi „mniej groźnie” niż cukier. Faktem jest, że osoby pijące, czy jedzące pokarmy z tym syropem nie czują się nasycone tak jak po zwykłym białym cukrze.
Przeczytaj więcej
Otyłość przybiera na początku XXI wieku niemalże formę epidemii.
W USA jest 72,5 mln ludzi otyłych i ta liczba ciągle wzrasta. W ciągu ostatnich dwóch lat liczba otyłych Amerykanów wzrosła o prawie 2,5 mln osób. Otyłość najbardziej narasta w stanach południowych, gdzie przeważa ludność czarnoskóra i latynoska.
Prawie 42% czarnoskórych kobiet choruje na otyłość. W Europie problem nie jest aż tak
Przeczytaj więcej
Nie od dziś wiadomo, że substancje roślinne bogate w antocyjany (substancje barwiące owoce i warzywa na kolor niebieski, zielony, czerwony, fioletowy) wykazują bardzo korzystne oddziaływanie na pracę mózgu. . Z prezentowanych badań wynika, że owoc borówki czarnej i ekstrakty z niej poprawiają funkcję
Przeczytaj więcej
Różnymi drogami C.Z.O.G. otrzymuje liczne pytania od czytelników. Jakie jest zdanie w toczących się dyskusjach na temat zdrowia. Dlatego pozwalamy sobie na artykuł, który będzie „zlepkiem” odpowiedzi na najczęściej przewijające się zapytania.
Pierwsze pytanie dotyczy magnezu. Widzimy w mediach niemalże wojnę producentów preparatów magnezowych. Licytują się oni jakością, ceną,
Przeczytaj więcej