Baza wiedzy
Palenie jest odsądzone od czci i wiary od wielu lat. Przynosi to dobre efekty, bo istotnie coraz mniej ludzi pali. Zauważa się, że im bardziej człowiek jest wykształcony tym pali mniej. Palacze dalej jednak stanowią pokaźną grupę społeczną. Nikt nie neguje już szkodliwości palenia i trudno z tym dyskutować. Przypominamy, że w latach 60. i 70. a nawet jeszcze 80. ubiegłego stulecia koncerny tytoniowe twierdziły,
Przeczytaj więcej
Pierwotna przyczyna paradontozy najczęściej wynika z nieprawidłowej higieny jamy ustnej umożliwiającej namnażanie się na zębach bakterii. Dzieje się tak wtedy, gdy na szkliwie zębów pojawia się miękki nalot, który następnie przekształca się w wielowarstwową płytkę nazębną. Porowata powierzchnia płytki nazębnej stanowi doskonałe siedlisko dla bakterii wytwarzających toksyny. Toksyny te powodują stan
Przeczytaj więcej
Często zgłaszają się do C.Z.O.G. przerażone i przejęte mamy, najczęściej przedszkolaków, u których wykryto pasożyty jelitowe. Problem jest trudny do leczenia z tego powodu, że choroby pasożytnicze szerzą się bardzo powszechnie i zarażona nimi liczba dzieci jest bardzo duża. Powoduje to, że zastosowanie leku u małego pacjenta przynosi efekt krótkotrwały.
Przeczytaj więcej
Lato to okres kiedy szczególnie powinniśmy dbać o uzupełnianie płynów. Najlepiej do tego nadają się wody źródlane, których bogactwo znaleźć możemy w każdym sklepie.
Dlaczego wody, a nie np. soki? Soki niosą niestety ze sobą porcje kalorii. Nawet te, które nie zawierają w sobie dodatkowego cukru dostarczają potężne ilości węglowodanów. Litr soku to ok. 20 łyżeczek cukru. Nie mówiąc
Przeczytaj więcej
Tak, to działa. W zasadzie poprawa witalności i sprawności seksualnej w sposób bezpieczny dla organizmu możliwa jest tylko poprzez zioła.
Najczęstszą przyczyną zmniejszonej witalności jest obniżenie się we krwi poziomu testosteronu - męskiego hormonu płciowego.
Powodowane jest to czynnikiem jak najbardziej fizjologicznym tzn. starzeniem
Przeczytaj więcej
Z danych naukowych wynika, że czynniki dietetyczne stanowią 1/3 wszystkich czynników środowiskowych odpowiedzialnych za powstawanie chorób nowotworowych.
Dieta ma wpływ przede wszystkim na początkowy okres rozwoju nowotworów. Jednak pojawia się coraz więcej doniesień o działaniu roślin także w okresie już rozwiniętej choroby.
Instytut Żywności i Żywienia w publikacji „Nowotwory
Przeczytaj więcej
W zależności, którego z mięs użyjemy do przyrządzenia uzyskamy rosół mniej lub bardziej rozgrzewający. Z kurczaka najmniej rozgrzewa (polecany jest, zatem w lecie), natomiast najbardziej rozgrzewa rosół z wołowiny (polecany jest w zimie). Można też różne gatunki mięsa mieszać ze sobą.
Do 2-3 litrów wrzątku dodać kolejno szczyptę tymianku, kminku, ok. 500 g wołowiny lub innego mięsa
Przeczytaj więcej
Kapuśniak (kwaśnica)
Potrawa ta jest znakomitym regulatorem całego przewodu pokarmowego. Jest szczególnie polecana po chorobie w okresie rekonwalescencji. Pomocna jest w zaparciach, pasożytach jelitowych i niestrawności.
Oto przepis: zagotować 2 – 3 litry wody. Dodać w kolejności szczyptę tymianku, kurkumy. Włożyć ok. 400 g mięsa wieprzowego z kością, może
Przeczytaj więcej
Pierwsza dekada XXI wieku to dekada informatyki. Staliśmy się już społeczeństwem informatycznym. Spoglądanie na ekran komputera zajmuje nam kilka, a nawet kilkanaście godzin na dobę. Nasze oczy nie nadążają przyzwyczajać się do takiego obciążenia jakim jest nieustanne promieniowanie ekranu.
Aby zapobiec uszkodzeniu wzroku i uczuciu zmęczenia proponujemy swoistą rehabilitacje mającą na celu relaksacje mięśni
Przeczytaj więcej