Baza wiedzy
W badaniu klinicznym pacjentów po udarze mózgu, u których stosowano pyłek pszczeli, propolis i miód, stwierdzono jego korzystny wpływ na funkcje poznawcze, a także zahamowano u nich zaburzenia psychiczne wynikające z choroby. Badanie to prowadzili polscy naukowcy ze Śląskiej Akademii Medycznej, przeprowadzono je na grupie ponad 200 pacjentów hospitalizowanych na oddziale neurologicznym
Przeczytaj więcej
Coraz częstszym nowotworem występującym u mężczyzn jest rak prostaty. Jest to wyjątkowo niebezpieczny nowotwór, ponieważ rozwija się prawie bezobjawowo, a wykrywany jest często dopiero na etapie przerzutów, np. do kręgosłupa.
Jak twierdzą urolodzy może stać się on, w niedalekiej przyszłości główną przyczyną zgonów u mężczyzn. Jak już wspomnielismy jest to podstępny nowotwór, ale daje się go wykryć
Przeczytaj więcej
Rak trzustki to wyjątkowo trudny do wykrycia i do leczenia nowotwór.
W ostatnich czasach duże nadzieje wiąże się z leczeniem dietetycznym i ziołolecznictwem.
Nadzieje te pojawiły się po publikacji w American Journal of Epidemiology wyników badań zwyczajów dietetycznych 183 tys. osób. Badania prowadzono przez okres 8 lat i wykazały one, że częste jedzenie brokułów, kapusty, jabłek i cebuli zmniejsza ryzyko
Przeczytaj więcej
Próba odnalezienia środka zwiększającego efektywność nauki wygląda często jak poszukiwanie kamienia filozoficznego. Znalezienie uniwersalnej metody zwiększającej efektywność nauki to nie jest dobra droga do celu, przynajmniej na obecnym poziomie wiedzy medycznej. Przyczyn trudności w nauce jest wiele, na niektóre nie mamy wpływu, niektóre można zmodyfikować. Przedmiotem tego artykułu są metody głównie związane
Przeczytaj więcej
Drogie Panie - bo to do was kierowany jest ten artykuł. Nie dajcie się zwieść reklamom o cudownych własnościach Kremów poprawiających ponoć urodę. Kremy i inne kosmetyki podawane na skórę są nie po to, aby działały, lecz aby się sprzedały. Skóra jest wrażliwa jedynie na to, co przyjmujemy doustnie. Im bardziej naturalna będzie wasza dieta, im więcej będzie w niej warzyw i owoców, ryb morskich, oliwy,
Przeczytaj więcej
Wino było od tysięcy lat napojem szczególnym.
Zaobserwowano, że narody spożywające większe ilości tego trunku rzadziej chorują na choroby układu krążenia.
Dostrzeżono to u Francuzów a zjawisko nazwano „francuskim paradoksem”. Dodajmy, że chodzi tu głównie o wino czerwone.
Dociekanie
Przeczytaj więcej
Co łączy oczy a konkretnie ich newralgiczne miejsce jakim jest siatkówka z cukrzycą i nadciśnieniem.
W źle "prowadzonej" cukrzycy, gdy chory nie dba o prawidłowy poziom cukru w surowicy krwi, dochodzi do uszkodzenia siatkówki co początkowo przejawia się zaburzeniami widzenia a w stanie skrajnym - ślepotą.
Uważa się, że 20% ludzi niewidomych w Polsce to ludzie, którzy utracili wzrok na skutek cukrzycy.
Nadciśnienie
Przeczytaj więcej
Choroba ta dotyczy głównie kobiet, które chorują 3-4 razy częściej niż mężczyźni. Szczyt zapadalności na tę chorobę następuje w okresie między 40-50 rokiem życia. Dieta odgrywa pewną rolę zarówno w patogenezie, jak i w leczeniu RZS.
1/3 chorych twierdzi, iż objawy choroby zależą od rodzaju spożywanych pokarmów.
Do produktów najczęściej nasilających
Przeczytaj więcej
Krzem jest ważnym pierwiastkiem budulcowym organizmu.
Powoduje to, iż od krzemu a właściwie jego prawidłowej ilości w ciele zależy wiele aspektów naszego zdrowia. Jedna z najważniejszych ról krzemu jest uczestniczenie w tworzeniu się włókien kolagenu w organizmie. Włókna te można porównać do rusztowania, na którym budowane są tkanki. Jeżeli stan włókien jest dobry widać to szczególnie wyraźnie
Przeczytaj więcej
Zaćma – zmętnienie soczewki spowodowane jest wytrącaniem się w niej nierozpuszczalnych w wodzie związków białkowych, które powstają na skutek utleniania ich przez wolne rodniki. Wolne rodniki nie są w wystarczający sposób neutralizowane przez antyoksydanty, których zapasy z wiekiem się wyczerpują, dlatego korzystne jest uzupełnienie antyoksydantów poprzez stosowanie
Przeczytaj więcej