Odchudzanie
W postawionym powyżej pytaniu nie bez kozery użyto słowa "trwale". Zrobiono to dlatego, że trwały spadek masy ciała jest niezwykle rzadko spotykany u osób stosujących diety (czasami drakońskie) ograniczające ilość spożywanych kalorii. Redukują one wagę czasem o kilkanaście kilogramów. Jednakże po zaprzestaniu diety powrót do wagi wyjściowej jest bardzo szybki, a często po kilku miesiącach stwierdzamy,
Przeczytaj więcej
Wiosna to tradycyjny okres odchudzania. Zrzucamy ciepłe ubrania i nagle okazuje się, że garderoba z poprzedniego sezonu stała się lekko za ciasna. Wpadamy w panikę i nerwowo poszukujemy diety cud, która w krótkim czasie pozwoli nam odzyskać dawną figurę. Niestety bardzo często takie postępowanie kończy się niepowodzeniem, a dodatkowe kilogramy
Przeczytaj więcej
Od września ubiegłego roku trwa w szkołach i przedszkolach akcja: "Mamo, tato wolę wodę". Akcja koordynowana jest przez Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Ma ona na celu wyeliminowanie z diety dzieci, zwłaszcza w wieku 7-9 lat, słodzonych napojów i soków. Lansuje się zastąpienie ich wodą. Akcja ta jest godna poparcia, gdyż z Zachodu idzie do nas epidemia otyłości u dzieci.
Lato jakie mamy "za pasem"
Przeczytaj więcej
Nie od dziś wiadomo, że sól zwana białą śmiercią jest wysoce niewskazana dla osób z chorobami serca. Szczególnie nie powinni jej nadużywać chorzy na nadciśnienie tętnicze. Ograniczenie spożycia soli (do 5 g/dobę) może być wręcz sposobem leczenia nadciśnienia. Odkryto to już w latach 90-tych, kiedy Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne stworzyło wytyczne dietetyczne, które nazwano DASH.
Przeczytaj więcej
Lato to czas, w którym Panie szczególnie pożądają szczupłej sylwetki. Jest to zazwyczaj trudne do pogodzenia z nawykami żywieniowymi.
Co zatem zrobić?
Temat redukcji wagi był wielokrotnie poruszany na łamach Ziół dla Zdrowia. Szczególnie intensywnie namawialiśmy czytelników do jedzenia pokarmów z niskim indeksem glikemicznym.
Przypominamy, że indeks glikemiczny (IG) to miernik tego,
Przeczytaj więcej
Żyjemy w okresie smakowych oszustw mam na myśli to, iż jeżeli ktoś spożywa smak truskawki to wcale nie znaczy, że je truskawki. Co więcej nawet jak spożywany coś co ma słodki smak, to nie znaczy, że to zawiera cukier. Nasz organizm przy tym wszystkim głupieje bo np. jedzenie słodyczy pobudza obszary w naszym mózgu, które dają nam zwykle uczucie przyjemności sytości. Natomiast zjedzenie czegoś co ma słodki
Przeczytaj więcej
Do tej pory uważano, że otyłość ma przynajmniej jedną zaletę dla zdrowia. Otóż obciążenie osiowe jakie występuje u chorych z otyłością wzmacnia kości i przeciwdziała osteoporozie. Niestety okazało się, że otyłość otyłości nie równa. Naukowcy z Uniwersytetu Harwarda dowiedli, iż w wypadku otyłości brzusznej, czyli gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w okolicy narządów wewnętrznych jamy brzusznej,
Przeczytaj więcej
Otyłość przybiera na początku XXI wieku niemalże formę epidemii.
W USA jest 72,5 mln ludzi otyłych i ta liczba ciągle wzrasta. W ciągu ostatnich dwóch lat liczba otyłych Amerykanów wzrosła o prawie 2,5 mln osób. Otyłość najbardziej narasta w stanach południowych, gdzie przeważa ludność czarnoskóra i latynoska.
Prawie 42% czarnoskórych kobiet choruje na otyłość. W Europie problem nie jest aż tak
Przeczytaj więcej
Solidne śniadanie przyspiesza metabolizm naszego organizmu, zwłaszcza gdy w jego skład wchodzi odpowiednia porcja białek. Można to obrazowo porównać do tego, iż aby dobrze rozgrzać piec należy na początku odpowiednio intensywnie rozpalić ogień. Solidne białkowe śniadaniem jest najlepszą „rozpałką” naszego metabolizmu. Jednak metabolizmu nie przyspieszy obfite śniadanie złożone jedynie z węglowodanów,
Przeczytaj więcej
Aby zredukować masę ciała pacjentom poleca się modyfikację diety i rozważne dawkowanie wysiłku fizycznego. Rozważne, gdyż nie jest prawdą stwierdzenie: „im bardziej się zmęczysz, tym więcej schudniesz”. Wysiłek fizyczny powinien być „dawkowany” jak każdy lek w odpowiedni sposób. Aktywność
Przeczytaj więcej