Układ pokarmowy
Przeczytaj więcej
Przeczytaj więcej
Przeczytaj więcej
Gluten to białko obecne w nasionach pszenicy, żyta i owsa. Jego duża zawartość w mące jest szczególnie pożądana przez piekarzy, gdyż na tej podstawie określa się czy jest ona wartościowa czy mniej wartościowa. Innymi słowy im więcej glutenu w mące tym się piekarz cieszy bardziej. Niestety radości tej nie podzielają ludzie uczuleni na gluten, a jest ich jak się szacuje od 1 do 3 %. Zatem jest to grupa
Przeczytaj więcej
Twierdzenie, że błonnik jest niezwykle prozdrowotnym produktem spożywczym nie jest odkryciem Ameryki. Wiadomo jest to od dość dawna. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca konsumpcję od 27-40g błonnika na dzień. Niestety my Polacy spożywamy niecałe 24g tej substancji, a jeszcze mniej spożywają
Przeczytaj więcej
Błonnik to składnik rośliny, którego ludzki organizm nie trawi. Nie znaczy to, że jest on zbędny w naszej diecie.
Wręcz przeciwnie.
Błonnik:
1. Zapobiega zaparciom, gdyż pobudza ukrwienie jelit i perystaltykę jelit.
2. Zapobiega uchyłkom i hemoroidom, ponieważ zapewnia luźne stolce, chłonąc wodę zapobiega nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych.
3. Skraca czas pasażu jelitowego - oznacza to
Przeczytaj więcej
Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zgonu i to na wiele różnych schorzeń. To wynika z badań na prawie milionie osób, które opublikował American Journal of Epidemiology. Na temat ile błonnika spożywać w diecie panują różne poglądy. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa przyjęło, że na każde 1000 kcal powinno przypadać przynajmniej 16g błonnika. Tak duża ilość sprawia, że powinniśmy wedle wyliczeń
Przeczytaj więcej
Choroby wątroby mogą być wywoływane przez różne czynniki. Mogą to być wirusy WZW, alkohol, zła dieta a także niektóre leki (np. popularne leki stosowane do obniżenia poziomu cholesterolu zwane popularnie statynami). Pamiętać też należy, że schorzenia wątroby prowokowane są otyłością.
Zaburzenia pracy wątroby przez wiele lat mogą nie powodować żadnych dolegliwości, a co
Przeczytaj więcej
Od pewnego czasu w CZOG stosuje się preparat Vitalbon oraz Telomer System Bell Visage (zestaw zawiera 2 kremy oraz kapsułki doustne). W skład obu tych produktów wchodzi ekstrakt z tarczycy bajkalskiej, który ma dużą zawartość bajkaliny. Bajkalina jest jedną z nielicznych substancji, która może przyczynić się w sposób istotny do opóźnienia starzenia się organizmu. Jej stosowanie zwiększa długość
Przeczytaj więcej
Na rozwój chorób alergicznych wpływa wiele czynników. Jednym z nich są predyspozycje genetyczne. Jednak nawet w przypadku braku tego obciążenia i tak 15% dzieci może zapaść na tą chorobę. Istotnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi uczuleń jest narażenie na kontakt z alergenami pokarmowymi, dymami oraz spalinami, czyli elementami naszego środowiska.
Profilaktyka w alergii to zespół różnych
Przeczytaj więcej