Układ pokarmowy

Jak pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci?
Jak pozbyć się pasożytów jelitowych u dzieci?U wielu dzieci, w tym często u przedszkolaków, wykrywa się pasożyty jelitowe. Choroba ta jest niestety dość powszechna i trudna do wyleczenia, ponieważ pasożytami zaraża się wiele dzieci. To zaś spędza sen z powiek zmartwionych rodziców. Dlatego Herbalfan radzi, co robić w przypadku, gdy Twoje dziecko zarazi się pasożytem jelitowym.
Przeczytaj więcej
Lato sprzyja zaparciom
Zaparcia powodowane są różnymi przyczynami.Po 60 roku życia aż 20-30% osób ma problemy z regularnym wypróżnianiem. W lecie zaparcia mogą szczególnie dokuczać osobom starszym, które spożywają mniejszą ilość płynów, a zaznaczyć trzeba, że ludzie starsi generalnie mają mniejsze pragnienie niż ludzie młodzi. Dlatego najważniejszym elementem terapii zaparć w lecie jest odpowiednie nawodnienie osoby cierpiącej na tą przypadłość.
Przeczytaj więcej
Zespół nieszczelnego jelita a odchudzanie
Od kilku lat w różnego rodzaju publikacjach pisało się o chorobie, która nazywana jest w różny sposób, ale najczęściej określa się ją jako zespół nieszczelnego jelita. W miarę upływu czasu publikacje na ten temat można było znaleźć w bardziej renomowanych czasopismach. To co zrazu wydawało się być fanaberią medycyny naturalnej, stało się obiektem badań na poziomie akademickim. W czasopismach naukowych to schorzenie zwane jest zespołem jelita przesiąkliwego. Czym jest zatem ten zespół chorobowy i jak powstaje?
Przeczytaj więcej
Alergia na gluten a góra lodowa

 Gluten to białko obecne w nasionach pszenicy, żyta i owsa. Jego duża zawartość w mące jest szczególnie pożądana przez piekarzy, gdyż na tej podstawie określa się czy jest ona wartościowa czy mniej wartościowa. Innymi słowy im więcej glutenu w mące tym się piekarz cieszy bardziej. Niestety radości tej nie podzielają ludzie uczuleni na gluten, a jest ich jak się szacuje od 1 do 3 %. Zatem jest to grupa


Przeczytaj więcej
Błonnik jest dobry na wszystko

Twierdzenie, że błonnik jest niezwykle prozdrowotnym produktem spożywczym nie jest odkryciem Ameryki. Wiadomo jest to od dość dawna. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca konsumpcję od 27-40g błonnika na dzień. Niestety my Polacy spożywamy niecałe 24g tej substancji, a jeszcze mniej spożywają


Przeczytaj więcej
Błonnik lekiem dla zdrowia

Błonnik to składnik rośliny, którego ludzki organizm nie trawi. Nie znaczy to, że jest on zbędny w naszej diecie.
Wręcz przeciwnie.

Błonnik:
1. Zapobiega zaparciom, gdyż pobudza ukrwienie jelit i perystaltykę jelit.
2. Zapobiega uchyłkom i hemoroidom, ponieważ zapewnia luźne stolce, chłonąc wodę zapobiega nadmiernemu odwodnieniu mas kałowych.
3. Skraca czas pasażu jelitowego - oznacza to


Przeczytaj więcej
Błonnik skuteczny w zaparciach i odchudzaniu

Błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko zgonu i to na wiele różnych schorzeń. To wynika z badań na prawie milionie osób, które opublikował American Journal of Epidemiology. Na temat ile błonnika spożywać w diecie panują różne poglądy. Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa przyjęło, że na każde 1000 kcal powinno przypadać przynajmniej 16g błonnika. Tak duża ilość sprawia, że powinniśmy wedle wyliczeń


Przeczytaj więcej
Chroń wątrobę!

Choroby wątroby mogą być wywoływane przez różne czynniki. Mogą to być wirusy WZW, alkohol, zła dieta a także niektóre leki (np. popularne leki stosowane do obniżenia poziomu cholesterolu zwane popularnie statynami). Pamiętać też należy, że schorzenia wątroby prowokowane są otyłością.

Zaburzenia pracy wątroby przez wiele lat mogą nie powodować żadnych dolegliwości, a co


Przeczytaj więcej
Dieta wydłuża życie

Od pewnego czasu w  CZOG stosuje się preparat Vitalbon oraz Telomer System Bell Visage (zestaw zawiera 2 kremy oraz kapsułki doustne). W skład obu tych produktów wchodzi ekstrakt z tarczycy bajkalskiej, który ma dużą zawartość bajkaliny. Bajkalina jest jedną z nielicznych substancji, która może przyczynić się w sposób istotny do opóźnienia starzenia się organizmu. Jej stosowanie zwiększa długość


Przeczytaj więcej
Epidemia alergii u dzieci

Na rozwój chorób alergicznych wpływa wiele czynników. Jednym z nich są predyspozycje genetyczne. Jednak nawet w przypadku braku tego obciążenia i tak 15% dzieci może zapaść na tą chorobę. Istotnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi uczuleń jest narażenie na kontakt z alergenami pokarmowymi, dymami oraz spalinami, czyli elementami naszego środowiska.

Profilaktyka w alergii to zespół różnych


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel