Baza wiedzy

Fitoterapia pomocna w cerze naczynkowej

Pajączki naczyniowe, czyli rozszerzone i popękane drobne naczynia krwionośne stanowią problem u dużej grupy kobiet.

Ich powstawanie zależy od wielu czynników. Są wśród nich zaburzenia hormonalne np. menopauza, czynniki emocjonalne, a także narażanie skóry na duże wahania temperatur, np. z jednej strony mróz czy wiatr, a z drugiej


Przeczytaj więcej
Gdy łamie w kościach

"Mam reumatyzm" - jakże często słyszymy to sformułowanie. Zwłaszcza w ustach ludzi starszych - choć nie tylko.
Słowo "reumatyzm" jest rozumiany jako objawy bólu stawów, mięśni, sztywność, nadwrażliwość na zmiany pogody, zimno, wilgoć itp.
Reumatyzm w powszechnym rozumieniu jest bardzo szerokim pojęciem i znaczyć może, że chory ma: reumatoidalne zapalenie stawów, zespół przeciążeniowy stawów,


Przeczytaj więcej
Grypa - szczepić się czy nie szczepić?

Grypa jest ostrą chorobą wirusową szerzącą się drogą kropelkową.
Objawy grypy są powszechnie znane. Rozpoznanie "grypy" jest często niesłuszne. Częściej niż na grypę chorzy zapadają na infekcje grypopodobne - również o etologii wirusowej.
Prostym rozwiązaniem wydaje się być zaszczepienie na to schorzenie i zrzucenie sobie kłopotu z głowy. Szczepionki przeciw grypie powszechnie dostępne i powszechnie


Przeczytaj więcej
Grzybica przewodu pokarmowego

Wiele osób twierdzi, że cierpią na grzybicę przewodu pokarmowego. A konkretnie, że są zakażone grzybem Candida albicans.

Należy wiedzieć o tym, że w całej przyrodzie, a więc również w naszym organizmie dochodzi do rywalizacji między bakteriami a grzybami. Jeżeli zabijemy bakterie antybiotykami


Przeczytaj więcej
Grzybica skóry

Infekcje grzybicze skóry to problem generalnie 2 grup ludzi:
1. Chorych o obniżonej odporności organizmu.
2. Zdrowych, ale narażonych na infekcje poprzez np. wspólne korzystanie z basenu, prysznica lub skrajnie trudne warunki w pracy (np. gumowe obuwie).

Postępowanie w obu tych przypadkach jest inne.

Chorzy o obniżonej odporności wymagają leczenia choroby zasadniczej, która


Przeczytaj więcej
Infekcje dróg moczowych - niekończąca się historia

Nawroty zakażeń dróg moczowych u kobiet zdarzają się nader często i nie dotyczą tylko pań w podeszłym wieku. 20% młodych kobiet po pierwszym zapaleniu pęcherza moczowego ma następne. Istnieje kilka koncepcji, dlaczego do tego dochodzi:
1. Odrębność anatomiczna kobiecego układu moczowego (krótsza niż u mężczyzn cewka moczowa).
2. Zaburzenia odporności organizmu.
3. Łatwiejsze przyleganie bakterii do


Przeczytaj więcej
Jajka nie powodują miażdżycy!

Przez lata pokutował pogląd, że chorzy z podwyższonym poziomem cholesterolu powinni unikać jedzenia jajek, a zamiast masła jeść margarynę. Obecnie nauka zweryfikowała te błędne zalecenia i doszła ponownie do wniosku, że masło jest zdecydowanie zdrowszym produktem od margaryn. Margaryny, zwłaszcza twarde, zawierają duże ilości


Przeczytaj więcej
Jak nie przytyć jesienią

Na 10 osób, które stosowały z sukcesem dietę odchudzająca aż 9 w ciągu 5 lat odzyskiwało utracone kilogramy. To okrutna wieść, ale zgodna z popularnym stwierdzeniem "chcesz przytyć zacznij się odchudzać". To przybranie na wadze wiąże się z tzw. efektem jojo.

Co zrobić zatem, żeby odchudzenie nie skończyło się efektem jojo? Aby to osiągnąć


Przeczytaj więcej
Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Obniżanie poziomu cholesterolu to wręcz obsesja ostatnich lat. Może nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że używane do tego leki syntetyczne wzbudzają liczne kontrowersje w środowisku lekarskim, a szczególnie kwestia bezpieczeństwa ich stosowania.
Grupa kontrowersyjnych leków to tzw. statyny. Bezsprzecznie zmniejszają one prawdopodobieństwo chorób układu krążenia, jednak zażywając statyny musimy


Przeczytaj więcej
Jak radzić sobie z dną moczanową?

Dna moczanowa to odkładanie się w tkankach kryształów kwasu moczowego. Najczęściej ma to miejsce w stawach stóp i może prowadzić do bardzo silnych ataków bólu. Objawy tej choroby w dużym stopniu zależą od diety. Stan chorych często pogarsza się po jedzeniu podrobów, owoców morza, sardynek, czerwonego mięsa, ale także po grochu, fasoli i po napojach alkoholowych, zwłaszcza


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel