Baza wiedzy

Czy to choroba Alzheimera?

Często zadajemy sobie pytanie czy pogorszenie pamięci u bliskich nam osób starszych jest związane tylko z wiekiem i naturalnymi procesami wynikającymi ze starzenia, czy też chorują one na brzmiącą jak wyrok chorobę Alzheimera.

W początkowej fazie oba procesy wyglądają dość podobnie. Różnice dostrzegamy później. Jak rozróżnić zaburzenia pamięci związane z wiekiem


Przeczytaj więcej
Czy to na pewno borelioza?

W dobie powszechnej dostępności do badań laboratoryjnych znacznie zwiększyła się ilość „rozpoznanych” borelioz. Należy zaznaczyć, że wedle doniesień naukowych 10-12% osób badanych ma przeciwciała przeciwko borelli, a tylko nieliczne z nich chorują na boreliozę. Wynika to z tego, że nie zawsze organizm dopuszcza do tego, aby choroba (borelioza) się w nim rozwinęła. Większość


Przeczytaj więcej
Czy ziele karczocha potrafi obniżyć poziom cholesterolu?

Ziele lub liście karczocha stosowane są w 2 kierunkach terapeutycznych. Po pierwsze stosuje sie go w celu hamowania rozwoju miażdżycy. Działanie to spowodowane jest tym, iż ziele karczocha hamuje powstawanie cholesterolu w wątrobie, obniża poziom trójglicerydów oraz posiada działanie antyoksydacyjne. Karczoch neutralizuje ponadto toksyny, co powoduje iż ochrania komórki wątrobowe przed uszkodzeniem.


Przeczytaj więcej
Czy zioła leczą katar?

Katar nie jedno ma imię. Może być to katar związany z infekcją górnych dróg oddechowych, ale może też być skutkiem alergii. Pierwszy rodzaj kataru początkowo najczęściej jest wirusowy, a jeżeli trwa dłużej dochodzi do tzw. nadkażenia bakteryjnego i wtedy zmienia się charakter wydzieliny z przezroczystej – wodnistej na zielonkawo-żółtą.

W skrajnych przypadkach dochodzi do zapalenia zatok przynosowych.


Przeczytaj więcej
Czy zioła mogą pomóc przedłużyć życie i zachować młody wygląd?

 Pod koniec ubiegłej dekady naukowcy z USA przeprowadzili szerokie badania kilkudziesięciu substancji ziołowych opóźniających proces starzenia się. W trakcie tych badań wykryto, że składnik


Przeczytaj więcej
Czy zioła to eliksir młodości?

Z problemem osiągnięcia długowieczności ludzkość zmaga się od początku istnienia. Od czego zależy długowieczność? Przede wszystkim od genów i jakości życia. Na geny mamy na razie niewielki wpływ i zbyt mało na ten temat wiemy. Jeszcze przed 10 laty pisaliśmy, że na geny nie mamy żadnego wpływu. Obecnie takie stwierdzenie byłoby nieprawdą. Z doniesień naukowych ostatnich lat wynika, że żywność, ksenobiotyki


Przeczytaj więcej
Depresja a przewlekłe stany zapalne

Jesień to tradycyjnie okres, w którym pojawiają się dolegliwości związane z zaburzeniami depresyjnymi. Zaburzenia depresyjne powodowane są głównie krótszym dniem a przez to zmniejszeniem się ilości godzin słonecznych w ciągu dnia. Objawy depresji powodowane są przede wszystkim zmniejszeniem poziomu serotoniny w synapsach naszego mózgu.


Przeczytaj więcej
Depresja czy tylko chandra?

Zaburzenia nastroju, najczęściej o charakterze depresyjnym są bardzo często rozpoznawane w gabinetach lekarskich, ale często także objawy depresji tłumaczy się niestrawnością, migreną czy tez innymi schorzeniami. Są to maski pod którymi kryje się depresja. niepokojące jest zwłaszcza gdy sam chory twierdzi, że ma tylko problemy "narządowe".

Każdy z nas może mieć chandrę - jest to krótkie obniżenie


Przeczytaj więcej
Depresja - nie jedno ma imię

Depresja należy obok zespołów nerwicowych do najczęściej spotykanych zaburzeń psychiki. Jej główne objawy to pogorszenie nastroju, ogólne spowolnienie psychiczne i fizyczne, bezsenność w nocy i senność w ciągu dnia, wahania samopoczucia - rano gorzej, wieczorem lepiej - oraz lęki.
Depresja powszechnie wiązana jest z uczuciem smutkiem i w większości jest to prawda, choć czasami występuje ona pod


Przeczytaj więcej
Dieta antyrakowa

Polscy naukowcy opracowali dietę, która zmniejsza ryzyko raka aż o 60 %. Dieta oparta na owocach, warzywach, sokach i produktach mlecznych zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka płuc u mężczyzn aż o 60 % - twierdzą uczeni z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Regularne spożywanie warzyw, owoców, a także soków może zapewnić organizmowi wysoki potencjał antyoksydacyjny, niwelujący uszkodzenia ważnych struktur komórkowych, dzięki czemu nie dochodzi do kolejnych faz procesu nowotworowego - podkreśla prof. Wądołowska.


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel